Annonce:
Annonce:

Embedsmænd frifundet i Christiania-sag: Det var bare ’nødløgn’

Selv om top-embedsmænd har kontrueret en løgn over for Folketinget, er de blevet pure frifundet i tjenestemandssag. Det var nemlig en nødløgn

Annonce:
Følg Politik

To fremtrædende embedsmænd i Justitsministeriet, departementschef Anne Kristine Axelsson og afdelingschef Jens Christian Bülow, er blevet frifundet i den såkaldte Christiania-sag – selv om de har konstrueret en løgn over for Folketinget.

Tidligere højesteretsdommer Per Sørensen, der har stået i spidsen for tjenestemandsundersøgelsen af de to embedsmænd, vurderer nemlig, at der er tale om en 'nødløgn’. Og dermed der er ikke baggrund for at rejse kritik af deres rolle i sagen, der bl.a. kostede Morten Bødskov jobbet som justitsminister.

Det var således Morten Bødskov, som præsenterede Folketinget for løgnen.

Skipper om nødløgn: Jeg er chokeretHækkerup: 'Nødløgn' for Folketinget uacceptabelt

Sagen kerne er udsættelsen af Folketingets Retsudvalgs Christiania-besøg i februar 2012. Udvalget fik som begrundelse for udsættelsen af besøget, at politidirektør i København, Johan Reimann, ikke havde mulighed for at deltage.

Annonce:

Men det var løgn. Den reelle forklaring var i stedet den skærpede sikkerhedsrisiko ved et besøg på Christiania, hvor Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard skulle deltage.

I undersøgelsen rejser Per Sørensen spørgsmålet, om Anne Kristine Axelsson og Jens Christian Bülow reelt havde andet valg end at konstruere løgnen. Til dette konkluderer han.

’Når henses til, at der var tale om varetagelse af et ubestrideligt legitimt hensyn af en helt særlig karakter, og at der intet grundlag er for at antage, at der bag udsættelsen af besøget lå nogen form for forsøg på at hindre Retsudvalget i – med Pia Kjærsgaard som deltager – at besøge Christiania, må svaret herpå efter forhørsledelsens opfattelse være klart benægtende. Den usandhed, der lå i Johan Reimann begrundelsen, kan således bedst betegnes som en forklarlig og undskyldelig nødløgn.’

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Fra i dag skal hun kaldes for Sylteminister
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: