EL vil give milliard-skattelettelser til lavestlønnede

Regeringens støtteparti foreslår at hæve skatterne på arbejdsfrie indkomster i nyt udspil

Stine Brix. (Foto: Mogens Flindt)
Stine Brix. (Foto: Mogens Flindt)

Enhedslisten vil sænke skatten for de lavestlønnede med 10 milliarder kroner for til gengæld at hæve den på såkaldte arbejdsfrie indkomster, skriver Information.

Skatteudspillet 'Omfordeling fra kapital til arbejde' kommer samtidig med, at Enhedslisten i disse dage holder årsmøde i Øksnehallen i København.

- Vi viser, hvor relativt enkelt man kan omfordele, så det bedre kan betale sig at arbejde frem for at bruge sin tid, kræfter og penge på at investere i aktier eller andre arbejdsfrie gevinster, siger Enhedslistens gruppeformand, Stine Brix, til Information.

I alt foreslår Enhedslisten at hæve skatterne på spekulation, formuer og de højeste indkomster med 14,1 milliarder kroner. Heraf skal 10 milliarder bruges på et højere personfradrag for indkomster op til 300.000 kroner, mens de resterende milliarder skal bruges på den såkaldte borgernære velfærd.

De to regeringspartier og det tidligere regeringsparti SF er enige med Enhedslisten i, at der behov for at sænke skatten på arbejde. Men derefter stopper enigheden - særligt for Socialdemokraterne og Radikale Venstres vedkommende.

- Fremtidens skattesystem skal i højere grad baseres på skat på kapital, forurening og arbejdsfrie indkomster og i mindre grad på arbejde. Vi står selvfølgelig bag den nuværende skattereform, men på den længere bane kan vi godt blive enige om det her - i hvert fald i overskrifterne.

- SF har blandt andet selv foreslået millionærskatten og skatten på aktiehandel, siger SF's skatteordfører, Lisbeth Bech Poulsen.

De radikales skatteordfører, Nadeem Farooq, advarer imidlertid mod at beskatte kapital hårdere.

Socialdemokraternes skatteordfører, John Dyrby Paulsen, kalder Enhedslistens udspil for interessant, men kritiserer partiet for ikke at medregne de negative - eller nettoeffekterne - af den hårdere beskatning.

Socialdemokraternes skatteordfører henviser ligesom sin radikale kollega blandt andet til, at den foreslåede skat på handel med aktier ikke ender med at give den forventede indtægt, hvis den medfører færre investeringer og en mindre opsparing.

0 kommentarer
Vis kommentarer