EL kæmper for at få folketingskandidater i top

På Enhedslistens landsmøde skal 345 delegerede vælge mellem 21 folketingskandidater på seks rangordnede lister

Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, er spidskandidat på alle de seks lister med Enhedslistens 21 prioriterede folketingskandidater, som 345 delegerede søndag skal vælge imellem på partiets 25. landsmøde i Øksnehallen i København.

Valget er vigtigt, fordi Enhedslisten ved folketingsvalget opstiller sine kandidater på en partiliste. Derfor afgør placeringen, hvem der vælges først i de sikreste valgkredse som København, Sjælland, Østjylland og Københavns Omegn.

Før landsmødet har Enhedslistens knap 10.000 medlemmer placeret 56 kandidater ved en vejledende urafstemning, hvor retsordfører Pernille Skipper slog Johanne Schmidt-Nielsen foran gruppeformanden Stine Brix.

På landsmødet rangordnede kandidatudvalget så de 21 forreste kandidater på en liste. Her skeler udvalget blandt meget andet til urafstemningen, kandidatens køn og sociale baggrund samt lokalområdets ønsker.

Kandidatudvalgets liste fik lørdag modstand fra partiets afdeling på Sjælland. De krævede deres kandidat Bruno Jerup placeret højere på listen, selv om han ved urafstemningen endte på en 32. plads.

Folketingsmedlem Per Clausen fra kandidatudvalget mener dog ikke, at kampen er særligt skarp, fordi landsmødet kan være det sidste inden folketingsvalget.

- Der var enighed om 20 af 21 kandidater. Så var der uenighed om den sidste kandidat, siger Per Clausen.

Spørgsmål: - Hvorfor opstiller I ikke sideordnet, så vælgerne afgør sagen?

- Mennesker, som er aktive og melder sig ind i et parti, skal både have indflydelse på politikken og kandidaterne. I stedet for at det er en popularitetskonkurrence, siger han.

Bruno Jerup sad i Enhedslistens første folketingsgruppe fra 1994 til 1998.

- Jeg føler mig ikke kørt over. Men Sjælland ønskede noget andet. Derfor har vi stillet en anden liste, som kommer til afstemning, siger Bruno Jerup.

0 kommentarer
Vis kommentarer