Fire procent optalt: DF står til stor valgsejr

Dansk Folkeparti står til hver fjerde stemme ved EU-parlamentsvalget, viser prognose for valgresultatet

Venstre ser ud til lige netop at bevare tre mandater i Europaparlamentet trods tilbagegang i antallet af stemmer, mens Dansk Folkeparti står til at få flere end hver fjerde stemme - 26,3 procent.

Det viser en prognose for det samlede valgresultat, som er baseret på manuelt indsamlede resultater foretaget af Epinion for Ritzau, DR og TV2.

Med 4,2 procent af de samlede stemmer optalt, ser Socialdemokraterne og SF ud til at miste et mandat hver. Dansk Folkeparti ser derimod ud til gå frem fra to til tre mandater, ligesom De Radikale ser ud til at få comeback i EU-Parlamentet med et enkelt mandat.

Tidligere på valgaftenen viste en valgstedsmåling på DR ellers, at Venstre ville miste et mandat, mens SF ville bevare sine to mandater.

Hvis det endelige valgresultat flugter med den foreløbige prognose, så får Dansk Folkeparti og partiets spidskandidat, Morten Messerschmidt, en kæmpe valgsejr og en fremgang på mere end 10 procentpoint.

Ved det seneste EU-valg i 2009 fik Dansk Folkeparti således 15,3 procent af stemmerne.

Kigger man på mandatfordelingen så vil både Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og Venstre få tre mandater, mens SF, De Konservative, Folkebevægelsen og De Radikale får hvert et mandat.

Liberal Alliance står som det eneste opstillede parti til ikke at blive valgt ind i Europaparlamentet.

Det er også iøjnefaldende, at både SF og De Konservative med henholdsvis 10,9 og 9,4 procent af stemmerne ser ud til at blive langt større end i de nationale meningsmålinger.

Stemmedeltagelsen ser ud til at nå op på 56,7 procent, efter at 4,2 procent af stemmerne er optalt.

Prognosen er vægtet, så den giver det bedst mulige billede af det endelige valgresultat. Den er dog fortsat hæftet med en vis usikkerhed.

0 kommentarer
Vis kommentarer