Thorning får pris fra sit EU-universitet

Statsminister Helle Thorning-Schmidt blev mandag udnævnt til årets studerende fra Europakollegiet i Brügge.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) studerede i starten af 1990'erne på Europakollegiet i den belgiske by Brügge, hvor hun mødte sin mand, Stephen Kinnock. Mandag blev hun udnævnt til årets studerende på Europakollegiet.

Helle Thorning-Schmidt blev valgt foran FN's forhenværende vicegeneralsekretær, Louise Frechette, og Polens anklager ved EU-Domstolen Maciej Szpunar, skriver avisen European Voice.

Thorning blev valgt af en komité med Michel Barnier, EU's kommissær for det indre marked og tidligere fransk minister, som formand.

Europakollegiet er et uafhængigt universitet, som blev grundlagt i 1949 af europæiske toppolitikere som Winston Churchill og Natos senere generalsekretær Paul-Henri Spaak.

Se også: Thorning efter EU-møde: Jeg er ikke kandidat

Det skete efter Haag-kongressen i 1948, som skulle fremme en "solidarisk holdning med gensidig forståelse mellem alle vesteuropæiske lande." Kollegiet skulle skabe en elite af europæiske ledere.

I 1993 åbnede kollegiet en mindre afdeling i polske Natolin med fokus på øst- og centraleuropæiske studier.

De studerende udvælges i samarbejde med landenes udenrigsministerier, og konkurrencen for at blive optaget er knivskarp. I mange år blev under 100 elever årligt optaget på kollegiet, men siden 1990'erne er antallet steget.

Da kollegiet er tosproget, skal de studerende tale flydende engelsk og fransk. De tager en mastergrad efter et års studier i EU-jura, international økonomi eller politiske og administrative EU-studier.

Helle Thorning-Schmidt har studeret på kollegiet ligesom den britiske liberaldemokratiske vicepremierminister, Nick Clegg, samt de italienske og finske EU-ministre, Enzo Moavero Milanesi og Alexander Stubb. Mange tidligere elever er blevet diplomater eller ansat i EU's institutioner.

0 kommentarer
Vis kommentarer