Sådan er Thorning fedtet ind i PET-skandalen

Statsministeren udtrykte fuld tillid til Bødskovs håndtering af PET-sagen, mens hendes departementschef kendte til løgn

Foto: Claus Bonnerup
Foto: Claus Bonnerup

Mens Statsministeriet var klar over, at Morten Bødskov havde løjet i PET-sagen, udtrykte Helle Thorning-Schmidt sin fulde tillid til Bødskov.

Det skete d. 3. december sidste år, umiddelbart før den tidligere PET-chef Jakob Scharf valgte at trække sig som følge af sagen.

Her sagde Thorning:

- Jeg har fuld tillid til, at justitsministeren tager hånd om den her situation.

Men allerede uger forinden, d. 19. november, blev Thornings øverste embedsmand i Statsministeriet, departementschef Christian Kettel Thomsen, orienteret om, at Bødskov havde løjet over for Folketingets Retsudvalg.

Det fremgår af to mails, som den nu hjemsendte departementschef i Justitsministeriet, Anne Kristine Axelsson, sendte til Christian Kettel.

Statsministeriet kendte til Bødskovs løgn

De to mails fra Axelsson var udkast til en pressemeddelelse om PET-sagen, som Morten Bødskov senere samme dag sendte ud til offentligheden.

Udkastene blotlægger forløbet omkring de bortforklaringer, som Bødskov diskede op med for retsudvalget i februar 2012 for at forhindre folketingsmedlemmer – heriblandt Pia Kjærsgaard - i at besøge Christiania.

Udkastene fra den 19. november viser, at man allerede på dette tidspunkt overvejede at lade Bødskov gå til bekendelse og beklage sin løgn om årsagen til aflysningen af Retsudvalgets besøg på Christiania.

Men da den endelige pressemeddelelse blev sendt ud til offentligheden nogle timer senere, var der ingen Bødskov-beklagelse at finde.

Senere blev Bødskov nødt til at trække sig som justitsminister som følge af løgnen. Herefter sagde Thorning:

- Det er meget alvorligt ikke at tale sandt til Folketinget. Det ved alle vi ministre godt, at det skal vi gøre. Så selvfølgelig skal vi det. Nu er der draget en parlamentarisk konsekvens af det. Og det tager jeg selvfølgelig til efterretning

Nu kræver Enhedslisten svar på, om Statsministeriet og Helle Thorning direkte har forsøgt at dække over Bødskovs løgn.

Thorning afviser at kommentere PET-sag