Engell: Thorning må have kendt til bortforklaringen

Thorning har givetvis kendt til Bødskovs bortforklaring i PET-sag meget tidligt, siger politisk kommentator

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har formentlig meget tidligt kendt til den bortforklaring, som tidligere justitsminister Morten Bødskov (S) gav til Folketingets Retsudvalg i forbindelse med udvalgets besøg på Christiania i 2013.

Det mener politisk kommentator Hans Engell på baggrund af nye kompromitterende oplysninger, som viser, at Statsministeriet uger før ministerens afgang, kendte til hans forkerte forklaring på, hvorfor udvalgets besøg blev aflyst.

- De her oplysninger bringer Helle Thorning-Schmidt direkte ind i sagen, for man må gå ud fra, at departementschefen har orienteret hende om alle detaljer i denne sag, siger han.

Sådan er Thorning fedtet ind i PET-skandalen

Statsministeriets departementschef Christian Kettel Thomsen kendte tre uger inden Morten Bødskovs afgang som minister til justitsministerens bortforklaring, og at Bødskov i en pressemeddelelse var klar til at gå ud og undskylde for den.

Beklagelsen kom dog aldrig ud til offentligheden. Efter at Statsministeriet havde set meddelelsen, blev undskyldningen slettet.

- Hvis Christian Kettel Thomsen ikke har fortalt statsministeren om det, har han et problem af de store, for det her er en sag, som man har været klar over også på det tidspunkt, har politisk dynamit i sig, siger Hans Engell.

Thorning afviser at kommentere PET-sag

Han understreger, at det helt store spørgsmål i sagen nu er, hvorfor Helle Thorning-Schmidt og departementschefen ikke ønskede, at sagen blev lagt frem på det tidspunkt, da Justitsministeriet var klar til det.

- Under alle omstændigheder er sagen direkte inde i Statsministeriet. Thorning vil nu blive krydsforhørt om, hvad hun vidste og hvorfor.

- Bødskov er klar til at lægge kortene på bordet på et meget tidligere tidspunkt, og hvad er det der gør, at Statsministeriet ikke ville have det, siger Hans Engell.

Statsministeriet kendte til Bødskovs løgn

En anden grund til at Hans Engell hælder til, at Thorning tidligt har været vidende om bortforklaringen er, at hun hele tiden har taget justitsministeren i forsvar.

- I betragtning af, at hun formentlig har haft en viden om det her på et tidligt tidspunkt, så giver det mening, at hun har været så forsigtig, og aldrig talt om brud på ministeransvarsloven, for det ville have kunne give problemer for hende selv, siger han.

Engell siger, at det er for tidligt at drage konklusioner om, hvilke konsekvenser det har for statsministeren, inden hun har svaret på blandt andet, hvad hun har vidst.