Se tv-interview med Henrik Dam Kristensen (S) og Pernille Skipper fra Enhedslisten herover
-----------------------------
Statsminister Helle Thorning-Schmidt har valgt at gå i flyverskjul i sagen om PET-skandalen.
I stedet har Socialdemokraterne sendt gruppeformand og tidligere minister Henrik Dam Kristensen i brechen for den trængte partileder, efter offentliggjort mailkorrespondance afslører, at Statsministeriet allerede 19. november blev orienteret om, at tidligere justitsminister Morten Bødskov havde misinformeret Folketingets Retsudvalg.
- Justitsministeriets departementschefs rolle i PET-skandalen bliver undersøgt. Mener du, at også Statsministeriets departementschef Christian Kettel Thomsens rolle i vildledningen af Folketinget nu skal undersøges?
- Jeg mener, at den pressemeddelelse - som Kettel har udsendt i dag - er meget klar i sin tekst. Der står helt tydeligt, at han ikke får kendskab til de forkerte oplysninger om politidirektørens afbud til Christiania-turen. Han vidste det samtidig med offentligheden og alle mulige andre. Så det synes jeg ikke, der er nogen grund til at undersøge.
LA: Helle må væk, hvis hun kendte til løgnen- Altså hvad angår politidirektør Reimans rolle. Men Bødskov beklager jo i sit andet udkast til redegørelsen, at Retsudvalget fik viderebragt et forkert billede af den egentlige begrundelse for, at besøget ikke kunne finde sted. I det udkast erkender Bødskov jo, at Retsudvalget er blevet fejlinformeret - og den information får Kettel og Helle Thorning den 19. november?
- Men det helt afgørende er, at konklusionen i alle tre versioner af redegørelsen ˆ som sendes som orientering til Statsministeriet - har den samme konklusion; nemlig at det her er forkert. Statsministeriet har fået det til orientering, men det er ikke sådan, at Statsministeriet har ændret hverken tegnsætning eller hevet afsnit ud.
- Så du ved med sikkerhed, at Statsministeriet ikke er med til at påvirke de forskellige versioner af redegørelsen?
- Det fremgår helt klart, at Kettel ikke havde kendskab til de forkerte oplysninger vedrørende politidirektørens deltagelse i Christiania-turen før den 9. december. Det er for mig og offentligheden en helt afgørende udtalelse fra Statsministeriets departementschef.
- Er du ikke enig i; at selv hvis vi ser bort fra politidirektørens afbud, så bliver Retsudvalget fejlinformeret, fordi turen var blevet flyttet med en anden begrundelse end det øgede trusselsbillede på Christiania?
- Men, der også forkert. Det må man ikke, og det har Morten Bødskov betalt prisen for. Statsministeren har klart sagt; at Folketinget fejlinformerer man ikke. Det er der taget en politisk konsekvens af, og så er der oven i købet en undersøgelse i Justitsministeriet.
- Er du så enig i, at Helle Thorning i svar nr. 347 til Folketinget erkender, at hun allerede den 19. november blev klar over, at Retsudvalget var blevet fejlinformeret, men at hun ikke havde det fulde billede?
- Men konklusionerne på alle tre versioner af redegørelsen er den samme. Helle er nu kaldt i samråd, hvor hun kan præcisere nogle af de der ting.
- Burde Kettel ikke som departementschef have boret i, hvad det var Morten Bødskov ville beklage?
- Man er ikke inde at rette noget. Og det ender med samme konklusioner. Statsministeriet har ikke redigeret i det.
- Det undrer mig, at tre forskellige mails – samme dag - bare tikker ind i Statsministeriet, uden man taler med Justitsministeriet i telefonen?
- Det ender med at være en alvorlig sag, men de forskellige udkast er bare blevet sendt som orientering. Det er de involverede personer i Justitsministeriet, som laver de forskellige versioner. Det kan jeg ikke se noget problem i.
- Men tror du på, at der ikke har været telefonsamtaler i løbet af dagen?
- Det kan jeg ikke vide noget som helst om.
Se tv-interview med Henrik Dam Kristensen (S) og Pernille Skipper fra Enhedslisten over artiklen