Forstå Christiania-sagen på tre minutter

Hvis du er i tvivl om, hvorfor Helle Thorning skal i samråd, så læs med her

Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Det hele startede med en aflyst tur til Christiania for Folketingets Retsudvalg den 29. februar 2012.

Daværende justutsminister Morten Bødskov (S) fortalte Retsudvalget, at turen blev flyttet, fordi politidirektør i København Johan Reimann ikke kunne deltage den pågældende dag.

Imidlertid havde Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard meldt, at hun gerne ville med på Retsudvalget, hvilket ifølge PET skabte et øget trusselsbillede i forbindelse med turen. Derfor besluttede Bødskov og tidligere PET-chef Jakob Scharf at aflyse turen.

Morten Bødskov vurderede, at han ikke kunne oplyse Folketingets Retsudvalg om den reelle begrundelse for at aflyse turen, og derfor fandt han sammen med retsuvalget daværende formand, Anne Baastrup, på, at de skulle bruge Johan Reimann som undskyldning for den aflyste tur.

D. 9. december indrømmede Morten Bødskov i svar til retsudvalget, at han ikke havde givet den reelle begrundelse for at aflyse Christiania-turen. Det medførte, at Enhedslisten ikke længere havde tillid til Bødskov som minister, og derfor væltede de ham d. 10. december efter et samråd i Folketinget.

I foregårs kom det så frem, at Helle Thornings departementschef, Christian Kettel Thomsen, allerede den 19. november havde modtaget oplysninger om, at Bødskov havde 'viderebragt et forkert billede' af begrundelse for, at Christiania-besøget blev aflyst.

På den baggrund er Helle Thorning-Schmidt blevet kaldt til samråd, hvor hun skal forklare sin rolle i sagen. Samrådet er i dag kl. 13.

Løkke og co. skålede - mens Helle fik tæsk