Dong-ekspert: Salg kan få betydning for investeringer

Udenlandsk investor er måske mere fokuseret på penge end at berige den danske energistruktur, siger ekspert

Regeringens planer om at sælge Dong-aktier til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs kan have betydning for, hvor Dong får placeret sine penge i fremtiden.

Det vurderer Mogens Rüdiger, der har skrevet bogen 'DONG og energien', efter flere prominente S- og SF-medlemmer har kritiseret salgsplanerne - heriblandt den tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S).

- Det kan få konkret indflydelse på de investeringer, Dong foretager sig fremover.

- Invester man udelukkende i udenlandske havvindmølleparker, fordi det giver det største afkast? Eller er man også interesseret i at investere i den danske energistruktur? spørger han.

Kritikkerne af salgsplanerne hæfter sig især ved, at der er tale om en udenlandsk kapitalindskyder, hvis investorer tilsyneladende er i skattely.

Regeringen har sagt ja til at lade Goldman Sachs købe 19 procent af aktierne i Dong Energy, ligesom der vil blive givet en række veto-rettigheder til den amerikanske køber.

Danske pensionsselskaber som ATP og PFA får samtidig en mindre andel.

Flere af kritikerne havde gerne set, at det havde været omvendt, så man ikke skal kæmpe med en toneangivende udenlandsk ejer, der sandsynligvis også vil have mere fokus på tallene på bundlinjen end energiudvikling.

Ifølge Mogens Rüdiger, der også er professor på Institut for Kultur og Globale Studier på Aalborg Universitet, kan pensionsselskaber dog også sagtens have øje på bundlinjen.

- De vil ikke nødvendigvis være mere interesseret i at lave en dårlig dansk forretning frem for en god udenlandsk investering.

- Men de vil nok være mere tilbøjelige til at se på den danske måde at gøre tingene på i den langsigtede investeringspolitik, end Goldman Sachs vil være det, erkender professoren.

Seneste nyt

Det er ikke B.T. og Ekstra Bladet, der er de beskidte

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.