Ældresagen: Ældre skal kunne sige nej til selvhjælp

Mange ældre er slet ikke i stand til at komme igennem et rehabiliteringsforløb, siger direktør.

Ældre skal have lov til at sige nej tak, hvis de ikke føler, de er i stand til at lære selv at klare støvsugningen, gulvvasken og opvasken.

Det siger Ældresagen, efter at regeringen tirsdag har fremlagt et udspil på ældreområdet.

- Vores bekymring er, at der er mange kommuner, der kan misbruge det her til at skære ned på hjælpen til ældre og tvinge ældre gennem rehabiliteringsforløb, hvor der ikke er nogen udsigt til forbedring, siger direktør Bjarne Hastrup.

Udspillet fokuserer på, at de ældre skal blive i stand til at klare sig selv. Det lægger blandt andet op til, at det bliver et krav, at kommunerne tilbyder rehabilitering til de ældre.

Enhedslisten: Selvhjælp baner vej for nedskæringer

Rehabilitering kan bestå af fysisk træning eller vejledning i, hvordan de ældre selv bliver i stand til at mestre hverdagen.

Som hovedregel vil de ældre skulle gennemgå sådan et forløb, inden de får tilbudt hjemmehjælp. Og det bekymrer Ældresagen.

- Der er mange ældre, der slet ikke kan klare at komme igennem et rehabiliteringsforløb, siger Bjarne Hastrup.

- Derfor skal det udtrykkeligt være sådan, at de ældre har lov til at sige nej eller til at springe fra midt i forløbet, siger han.

Vilhelmsen: Ældre skal have hjælp til at klare sig selv

Udspillet følger op på anbefalingerne fra Hjemmehjælpskommissionen, som Ældresagen selv var en del af. Sidste år fremlagde kommissionen en rapport, hvor den anbefalede, at ældre skal rehabiliteres, så de kan klare sig selv i længere tid.

Bjarne Hastrup mener, at det vil være en god idé at fokusere på rehabilitering, så længe de ældre fortsat har ret til at modtage hjemmehjælp.

- Det er godt, at ældre bliver genoptrænet, hvis de kan, hvis de kan overskue det, og hvis deres sundhedstilstand tillader det, siger han.

Regeringen vil nu drøfte udspillet med Folketingets partier. Ligesom Ældresagen vil Enhedslisten kræve, at ældre ikke mister deres ret til at modtage hjemmehjælp, hvis de siger nej til rehabilitering.