Thorning møder kritik fra EU efter dagpengeforslag

Der skal være samme krav til EU-borgere og danskere, når det drejer sig om dagpengene, siger EU-Kommissionen

Forslagene fra den danske statsminister vil gøre det sværere for EU-borgere at optjene retten til dagpenge end for danskere, og det kan være i strid med EU's principper. (Foto: AP)
Forslagene fra den danske statsminister vil gøre det sværere for EU-borgere at optjene retten til dagpenge end for danskere, og det kan være i strid med EU's principper. (Foto: AP)

EU-Kommissionen har kun undren til overs for statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) forslag om at skærpe kravene til EU-borgeres ret til dagpenge i Danmark.

For det må ikke være sværere for EU-borgere end for danskere at få dagpenge.

Derfor ryster de på hovedet i Bruxelles over statsministerens forslag om krav til danskundervisning, en obligatorisk samtale for ledige og skærpede krav til at have fast bopæl i Danmark, skriver Politiken.

- Forslaget er ulogisk, siger Jonathan Todd, talsmand fra EU's socialkommissær, til avisen.

- Arbejdstagere fra andre EU-lande skal behandles på samme måde som danskere. Man må ikke gøre det sværere for dem at få ydelser, som danskerne har ret til, tilføjer han.

Forslagene fra den danske statsminister vil gøre det sværere for EU-borgere at optjene retten til dagpenge end for danskere, og det kan være i strid med EU's principper om fri bevægelighed og forbud mod diskrimination på baggrund af nationalitet.

Helle Thorning-Schmidts forslag kan desuden ende med at begrænse danskernes frie bevægelighed, og derfor har det kommissionens opmærksomhed.

- Det er også danskere, der har arbejdet i et andet EU-land, som mister deres rettigheder, når de flytter tilbage til Danmark, siger Jonathan Todd til Politiken.

Tirsdag varslede Helle Thorning-Schmidt en markant styrket indsats fra dansk side for at bremse antallet af EU-borgere, der kan få danske velfærdsydelser.

På et pressemøde i Statsministeriet tirsdag slog hun fast, at antallet af EU-borgere, der modtager danske dagpenge er steget de senere år - også mere end krisen kan begrunde.

Samtidig vil Danmark støtte Finland i kampen for at bevare de nationale optjeningsprincipper til dagpenge i en kommende sag ved EU-Domstolen.