Politiker raser over sognepræst: Så er fanden løs i Vester Vested

Unge kvindelige politikere har 'læber med rødt, som enhver rigtig mand ved, hvad kan bruges til.' Sådan siger en sognepræst, der mener, at der er gået 'X Factor' i dansk politik

At Vestergaard har svært ved at koncentrere sig, når han ser et par røde læber, er hans egen sag, mener Gry Möger Poulsen. (Polfoto/Per Folkver)
At Vestergaard har svært ved at koncentrere sig, når han ser et par røde læber, er hans egen sag, mener Gry Möger Poulsen. (Polfoto/Per Folkver)

Læs også: Kvindelæber hos politiker får sognepræst til at se rødt

Så damer: Ud med læbestiften, slå de forførende øjne ned og væk med de frække trutmunde.

Det kan jo fornemmes helt ned i præste-tæerne i Vester Vedsted Sogn! Og så er selve demokratiet under pres må man forstå.

Der er intet andet for end, at vi alle klapper i, indtil vi er fyldt minimum 35 år. Og derefter ruller os i askegråt støv og ifører os en god stor rullekrave-sweater. Ja, for ellers er fanden løs i Vester Vedsted igen og demokratiet på ikke mindre end sammenbruddets rand.

Sådan lød fredagssalutten fra sognepræsten Uffe Vestergaard.

At Vestergaard har svært ved at koncentrere sig, når han ser et par røde læber, er hans egen sag. Fred være med det. Jeg sender ham gerne et elektronisk flyvekys, hvis det er fordi, han er i underskud for tiden.

Det alarmerende er, at han i sit ungdomsfjendske indlæg foreslår at hæve valgretsalderen til 25 år og indføre en aldersgrænse på op mod 35 år, før man skal kunne stille op til valg.

Inden da er man simpelthen ikke seriøs nok. Men kom nu! Siden hvornår har en 35-års fødselsdag i sig selvværet garanten for, man havde noget fornuftigt at sige? Det er da en gevinst for et politisk system, at både unge og ældre - og dem midt imellem - vil bidrage med hver deres sæt af hverdagserfaringer.

Unges bidrag er naturligvis anderledes end de mere erfarnes, men det betyder ikke, det er dårligere eller mindre relevant. Folketing og byråd skal jo repræsentere alle generationer. Politik skal ikke være et karriereræs. Men skal handle om at ville og om at kunne.

Men måske vi lige skulle tage et lille faktatjek for den kære Sognepræsts skyld:

Hvor 26 procent af vælgerne er under 35 år, gælder dettefor 23 procent af MF'erne og 11 procent af kommunalpolitikerne. Så hverken på Christiansborg eller i kommunerne er der en overrepræsentation af unge - Og man kan i parentes bemærke, at gennemsnitsalderen 50,2 år i de danske kommunalbestyrelser.

Vestergaard rammer altså helt skævt! Måske er det mavesurheden i hans fyldepen, der har fået sit eget liv.

Problemet er nemlig ikke, at der er for mange unge. Problemet er, at politikere generelt er for ens – unge som gamle. Kommer fra de samme steder. Har læst de samme studier. Har oplevet de samme ting.

Og det er et problem for demokratiet.

Der er for få unge fra teknisk skole, der blive hørt i debatten. For få folk med faglært uddannelse på tinge. For få, der ved, hvad hårdt fysisk slid betyder. For fåsosu’ere, der svinger taktstokken i debatten om en ordentlig ældrepleje.

Så svaret er ikke – som Sognepræsten vil – at indskrænke demokratiet i en bitter vredesrus mod 'ungdommen-nu-til-dags'.

Tværtimod. Det politiske system skal åbnes op.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere