Annonce:
Annonce:

DF-politiker: Ikke vestlige lande er hulabula

Holger Gorm Petersen mener, at indvandrere uden for vesten er fra hulabula-lande, og derfor ikke skal stemme til lokalvalg

Holger Gorm Petersen fra DF i Vejle vil begrænse indvandreres ret til at deltage i kommunalvalg. (Foto: Mogens Skou)
Holger Gorm Petersen fra DF i Vejle vil begrænse indvandreres ret til at deltage i kommunalvalg. (Foto: Mogens Skou)
Annonce:
Følg Politik

Byrådsmedlem og borgmesterkandidat for Dansk Folkeparti i Vejle, Holger Gorm Petersen, foreslår, at indvandrere uden dansk statsborgerskab fra det byrådspolitikeren kalder 'hulabula-lande', ikke skal have stemmeret til lokalvalg. Det skriver Lokalavisen Budstikken Vejle.

- Hvis jeg flyttede til et hulabula-land i Afrika, ville jeg da heller ikke være i stand til med det samme at tage stilling til politiske spørgsmål og deltage i en valghandling. Som indvandrer og ny i et land har man da travlt med en masse andre ting end politik, siger Holger Gorm Petersen til avisen.

- Det kom egentlig lidt som en spøg, men det er alvorligt nok. Jeg mener, at for mange af dem, der kommer hertil uden statsborgerskab, ikke er egnede til at stemme. Derfor synes jeg, at vi skal have samme regler til kommunalvalg som til folketingsvalg - så man har dansk statsborgerskab, inden man har stemmeret, siger Holger Gorm Petersen til ekstrabladet.dk.

Annonce:

Læs også:

DF-politiker: Begræns indvandreres stemmeret

Her er hulabula-land
Byrådsmedlemmet fra Dansk Folkeparti er ikke helt sikker på, hvor de her såkaldte hulabula-lande ligger.

- Jeg kunne jo have nævnt et tilfældigt land. Det var bare et ord, der faldt ud af munden på mig. Det er ikke noget bestemt land. Det er lige meget, hvor det er. Det kan være Indien eller Afghanistan.

Han kan dog godt give en definition af, hvilken gruppe lande, han mener, der er tale om.

- Det er de ikke-vestlige lande, der har en anden kultur end den danske. Det er jo en anden verden, de kommer fra. Der er forskel på at komme fra et mørkt sted i Irak og så at komme fra New York, siger han.

Holger Gorm Petersen ved ikke, hvor mange af de indvandrere, der kommer hertil, der stemmer til kommunalvalgene.

- Jeg kender ikke helt tallene, så jeg ved ikke, hvor mange det berører. Det er vist ikke så mange.

Annonce:

De stemmer alligevel ikke
Opråbet kom oprindeligt på et byrådsmøde i Vejle, hvor byrødderne diskuterede, at der er for få unge, der stemmer. Særligt blandt indvandrere mellem 19 og 29.

Derfor kom Holger Gorm Petersen med en bemærkning om, at man lige så godt kunne fratage indvandrere uden dansk statsborgerskab deres stemmeret til lokalvalgene, så der er samme regler som til folketingsvalg. Det fik en journalist fra den lokale avis til at tage sagen op.

- Så sagde jeg til mødet, at jeg egentlig ikke synes, det er et problem, fordi de her mennesker slet ikke burde have stemmeret. Så er der også en chance for, at den samlede valgdeltagelse for unge bliver højere. Fordi folk kommer hertil fra et eller andet land, og for eksempel har boet i et asylcenter i nogle år, synes jeg ikke, de skal have ret til at stemme til kommunalvalgene. Det er de slet ikke klar til, siger Holger Gorm Petersen.

Læs også:

DF på Borgen: Der er ikke noget, der hedder hulabula-land

Annonce:

S-ordfører. Det er respektløst
Politisk ordfører for Socialdemokraterne, Magnus Heunicke, kalder på Twitter Holger Gorm Petersen 'respektløs', når han taler om 'hulabula-lande'. Men det giver byrådspolitikeren fra Dansk Folkeparti i Vejle ikke meget for.

- Det synes jeg såmænd ikke. Jeg tror, jeg tænker lige som de fleste andre danskere gør. Det kan du se, hvis du spørger på gaden. De fleste er enige med mig her, og ikke Magnus Heunicke. Jeg er overrasket over, at det her har vakt så meget opmærksomhed, siger Holger Gorm Petersen.

Indvandrere i Danmark uden dansk statsborgerskab må stemme til kommunalvalgene, men ikke til folketingsvalgene. Hvis man som indvandrer kommer fra et land uden for EU eller uden for Norden, skal man dog have boet i Danmark i fire år, før man kan stemme.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Støjberg er bare på toppen
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: