Opråb til politikerne: Tør I ikke satse på fremtiden?

Ekstrabladet.dk var med, da tusindvis af unge SU-modtagere fra hele landet i dag demonstrerede mod regeringen

(Foto: Jesper Mortensen)
(Foto: Jesper Mortensen)

Tusindvis af ungemennesker er samlet på Rådhuspladsen i København. I det fjerne buldrer musikken fra højtalerne på forskellige vogne prydet med farverige bannere.

Stemningen virker nærmest munter, men de massive folkemængder er ikke kommet for sjov. De unge er mødt op i synlig protest mod regeringens reformplaner om nedskæringer i SU’en.

Larmen brydes af forkvinden for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, Malene Nyborgs, dundren mod regeringen fra den primitivt opstillede talerstol foran regeringen. Hun hyldes af de tusinder af fremmødte unge.

Læs også:

Se også: Engell: De studerende må også bidrage

De unge ekstrabladet.dk talte med var da heller ikke overraskende utilfredse med besparelserne.

- Det værste er, at de løber fra deres løfter. Under valgkampen i 2011 lovede den nuværende regering, at man ikke ville skære i SUen. Det gør de nu, de tør ikke satse på fremtiden, lyder ordene fra Bjørk Nørregaard Andersen, elev på Det Fri Gymnasium i København.

I regeringens oplæg til reformen, står der ’at studerende ofte har store økonomiske fordele ved bo hjemme’. Hvorfor er det ikke en god idé at skære de hjemmeboendes SU?

- Selvom de studerende bor derhjemme, er der mange der stadig skal betale husleje. Derudover betaler mange selv for buskort, studieture, lommeregnere og lignende. Det bliver der på ingen måde taget højde for i regeringens forslag, raser Bjørk Nørregaard Andersen

Tager fra de fattige

Studerende fra hele landet var mødt op til demonstrationen, som politiet skønner, havde deltagelse af op til 10.000 fredelige demonstranter.

Frederik Kyhnau er en af de demonstranter, som har taget turen langvejs fra til staden. Han går på Aarhus Katedralskole, og bor hjemme hos sine forældre. Hvis regeringens SU-reform i sin nuværende form bliver indfaset, står han til at gå betragteligt ned i SU.

Læs også:

Se også: Vælgerkrav: SF ud af regeringen

- Halvdelen af den SU jeg modtager nu, betaler jeg for at bo hjemme. Den udgift vil ikke ændre sig, selvom min SU bliver sat ned. Derudover har jeg udgifter til studieture, telefon og andre skolerelaterede ting. Jeg har udgifter som en udeboende. Det er ikke fair, siger den unge aarhusianer

Hvad er problemet med regeringens SU-udspil?

- Regeringen tager fra de fattige og giver til de rige. Det er en skævvridning. Man tager fra en af de fattigste grupper i samfundet og overfører dem til erhvervslivet uden nogen form for garanti for, at det vil skabe flere job, siger Frederik Kyhnau

Hvad mener du – er de unges protester berettiget?

1 af 10 (Foto: Jesper Mortensen)
2 af 10 (Foto: Jesper Mortensen)
3 af 10 (Foto: Jesper Mortensen)
4 af 10 (Foto: Jesper Mortensen)
5 af 10 (Foto: Jesper Mortensen)
6 af 10 (Foto: Jesper Mortensen)
7 af 10 (Foto: Jesper Mortensen)
8 af 10 (Foto: Jesper Mortensen)
9 af 10 (Foto: Jesper Mortensen)
10 af 10 (Foto: Jesper Mortensen)
0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere