Engell: S-SF kan glemme dagpengekrav

Græsrødder i S og SF vil halvere genoptjeningskravet til dagpenge. Det kommer de ingen vegne med, mener politisk kommentator Hans Engell

Hans Engell spår ikke dagpengekrav fra regeringens bagland mange chancer.  (Foto: Christian Linnemann)
Hans Engell spår ikke dagpengekrav fra regeringens bagland mange chancer. (Foto: Christian Linnemann)

Baglandet i S og SF kræver en halvering af genoptjeningsperioden til dagpenge skal være en del af regeringens kommende vækstpakke. Det skriver Dagbladet Politiken i dag.

Avisen har talt med 80 lokalformænd i Socialdemokraterne, SF og de radikale, og 38 peger på netop en halvering af optjeningsperioden som det hedeste ønske til forårspakken.

Men det ønske har ingen realpolitisk gang på jord, det vurderer Ekstra Bladets politiske kommentator Hans Engell.

- Det kommer slet ikke på tale. Det bliver en rød begmand, for det indgår slet ikke i Thorning, Corydon og Vestagers planer at ændre på dagpengene, siger han til ekstrabladet.dk.

Ifølge Hans Engell vil fokus i den kommende vækstpakke, som regeringen endnu ikke har spillet ud med, først og fremmest være at skabe arbejdspladser ved at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne. Derfor ser han ikke for sig, at regeringen pludselig skulle ændre dagpengereglerne i den forbindelse.

- Det vil være stærkt overraskende. De har alle lagt stor vægt på forbedringer af erhvervslivets kår – dvs. lavere skatter og afgifter. Det skal gøres mere attraktivt at investere i Danmark, og samtidig vil de gerne forhindre, at flere store industrivirksomheder rykker produktionen ud af landet.

Der er dog ifølge Hans Engell en chance for, at de utilfredse kredsformænd i regeringspartiernes bagland får en smule at glæde sig over i den endelige vækstpakke.

- Det indgår naturligvis i overvejelserne, at de skal have baglandet og SF med. For mange SF og S’ vælgere vil nedsættelsen af selskabsskat ikke være noget hit. De vil have, at der bliver sat offentlige investeringer i gang – men det er svært at sige, hvor stor eller lige indrømmelsen i forhold til offentlig beskæftigelse vil blive.

- Men det er jo ikke længe siden, at Anette Vilhelmsen kunne have ønsket det samme som S-SF’s bagland?

- Det er rigtigt, men hun og Holger K Nielsen er allerede ved at indstille baglandet på at der ikke kommer noget i den retning. Man kan også se, at gruppeformand Anne Baastrup allerede i gang med at undskylde på forhånd. Det bliver endnu en dukkert for SF.

S-ledelse: Det kommer ikke til at ske
Selv i finansminister Bjarne Corydons egen valgkreds - Sundbyøster - ønsker den socialdemokratiske lokalformand Peder Larsen at lempe genoptjeningsreglerne til dagpenge.

- En nemmere genoptjening af dagpenge bør helt klart være med i vækstpakken. Hvis man virkelig skal have effekt på beskæftigelsen, skal folk selv have hånden om i baglommen. Og det vil hjælpe gevaldigt, hvis man tilpasser genoptjeningsperioden«, siger Peder Larsen til Politiken.

Men der er ikke meget, der tyder på, at det kommer til at ske. Den socialdemokratiske partitop er nemlig skeptisk over for baglandets ønsker.

- Man kan ikke afvise, at forskellige tiltag til at øge folks tryghed kan være med til at sætte gang i væksten. Men hvis du spørger mig, om der kommer vækst ud af at ændre genoptjeningskravet til dagpenge, så tror jeg ikke, det er nok. Og det kommer heller ikke til at ske med det flertal, der er i øjeblikket. Derfor skal man bare glemme alt om det«, siger Socialdemokraternes finansordfører, John Dyrby Paulsen, til Politiken.

Læs også :

Se også: Engell: Nedtællingen er i gang for Helle

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere