Lones hårde kamp for datteren

Lone Dybkjær kæmpede både politisk og privat for sin datter

Lotte Dybkjær og moren Lone Dybkjær ved Poul Nyrups afskedsreception (Foto: Thomas Sjørup)
Lotte Dybkjær og moren Lone Dybkjær ved Poul Nyrups afskedsreception (Foto: Thomas Sjørup)

Det stod ret hurtigt klart for familien, at den dengang 21-årige Lotte Dybkjær ikke ville komme sig over sin sygdom. Fra nu af ville det kun blive værre. Gennem årene kæmpede Lone Dybkjær en hård kamp for datteren ved siden af sit travle liv. Dels kæmpede hun som mor - men også som politiker.

LÆS:

Se også: Lone Dybkjærs datter død

I 1996 købte Lone et hus i Kartoffelrækkerne på Østerbro i København til datteren, hvor hun kunne bo. Datteren indtog stueetagen, hvor hun kunne komme rundt i sin kørestol, mens nogle veninder flyttede ind på de andre etager. I sommerhuset i Tisvilde fik Lone Dybkjær med håndværkerhjælp fra Poul Nyrup også indrettet det, så datteren kunne komme rundt med sin kørestol.

Men det var ikke kun privat Lone Dybkjær knoklede for datterens ve og vel. I 1995 stod det klart for familien, at Lotte Dybkjær ikke kunne nøjes med de krykker, som lægerne havde tildelt hende. Kroppen var allerede så svækket, at en kørestol skulle i brug. Men det var ikke let at få. Lone Dybkjær måtte tage sit privatliv med på arbejde - og gik i pressen for at fortælle om kampen mod systemet - kampen for at datteren kunne få et værdigt liv.

– Man beder ikke om en kørestol før i allersidste sekund, hvor man må erkende, at man ikke kan undvære den. Der er ingen, der bliver syg frivilligt. Og når man erkender, man har brug for den, burde én telefonsamtale være nok. Men det tog måneder at få en kørestol, og det er ikke rimeligt. Jeg har personligt oplevet, hvordan de siger, de ringer tilbage i morgen, men de ringer ikke. Og hvis man presser på, siger de, at de ikke kan nå at blive færdige med deres sager, hvis man bliver ved med at ringe. Ofte kan de ikke engang tale ordentligt til folk. Det er noget, man oplever gang på gang på gang, sagde Lone Dybkjær dengang til BT.

Samtidigt var Lone Dybkjær et aktivt medlem af Scleroseforeningen - blandt andet holdt hun tale til foreningens 40 års jubilæum.

Lone Dybkjær stod ikke alene med sin kamp for datteren og andre sclerosepatienter. Også Poul Nyrup Rasmussen har kæmpet. Endda så meget, at politiske modstandere kritiserede ham, da de mente, at han var for tæt på, da han som statsminister banede vej for brug af dyr medicin mod sclerose. En indgriben, der blev kaldt problematisk og uklog.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere