Mette F. svarer igen: Jeg er stadig den samme

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen er ikke enig i sangerinden Nanna Lüders kritik

Mette Frederiksen afviser kritikken (Foto: Rumle Skafte)
Mette Frederiksen afviser kritikken (Foto: Rumle Skafte)

Sangerinden Nanna Lüders langer ud efter beskæftigelsesminister Mette Frederiksen. Hun er dog langt fra enig i kritikken:

LÆS:

Se også: Nanna til Mette F: Hvad er der dog sket, kvinde?

- Jeg kan se mig selv fuldstændigt i øjnene. Jeg har nøjagtig samme holdninger og værdier. Det er det samme, der driver mig som det var både for ti år siden - og for syv år siden, da jeg gik ind i politik, siger Mette Frederiksen og uddyber:

- Jeg tror egentlig, at Nanna og jeg sådan set har nogenlunde samme mål, om at vi skal passe på hinanden i det her samfund, og at der skal være et stærkt fællesskab, men det kan være, at vi måske er uenige om, hvordan vi når derhen. For mig at se er der sådan lidt opbrud i, hvad det egentlig vil sige at være solidariske med andre. Jeg skal ikke være dommer over Nannas solidaritets definition, men jeg kan sige for mit eget vedkommende, at jeg ikke kun er optaget af, om folk har en indtægt eller en overførelsesindkomst. Jeg er også optaget af, om der er et ordentligt indhold i menneskers liv. Det er i høj grad, det der driver mig.

- Du siger stærkt fællesskab - og vi skal passe på hinanden. Hvordan hænger det sammen med, at du tager penge fra de sygeste i vores samfund?

- Jeg har været optaget af at fjerne den varighedsbegrænsning, som i dag betyder, at der er nogen, der falder i et sort hul og slet ikke får nogle penge. Jeg tror ikke på, at der er nogen, der bliver raske af at få taget sine ydelser. Når jeg så bliver beskæftigelsesminister på et tidspunkt, hvor der stadigvæk er økonomisk krise, og hvor man derfor skal prioritere midlerne, så bliver jeg nødt til at se på, hvordan jeg kan komme til at hjælpe de mennesker, der i dag ryger ud over kanten uden penge. Det mener jeg, at jeg gør med den model, som jeg har lagt frem, hvor der dels er nogle forbedringer for kræftpatienter, hjertepatienter og hvor vi giver folk muligheden for at komme i et ressourceforløb i stedet for, at de på sigt kan miste deres sygedagpenge.

- Så du er blevet realistisk, efter du er blevet minister?

- Jeg skal jo have enderne til at nå hinanden. Der er jo ingen tvivl om, at når man er regering på et tidspunkt, hvor der stadig er økonomisk krise, og hvor mange mennesker har mistet deres arbejde, så bliver jeg selvfølgelig nødt til også at stå på mål for nogle svære beslutninger. Det har jeg det sådan set okay med, for målet med det jeg foretager mig, det er uændret. Mit mål med det politiske arbejde, jeg laver, det er, at nogle af dem, der ikke er født på solsiden i det her samfund, de får bedre vilkår.

- Hvordan hænger det sammen - du tager jo lige nu penge fra syge mennesker?

- Langt hovedparten vil fortsætte på sygedagpenge efter 26 uger. Der er 430.000, der starter på sygedagpenge i Danmark om året. Når vi er henne efter de 26 uger, så er vurderingen, at der stadig vil være 50.000, der er på sygedagpenge. Så langt hovedparten, der har været på sygedagpenge, er kommet tilbage på arbejde. Af de 50.000 der stadig er der efter 26 uger, der er vurderingen, at cirka 35.000 vil fortsætte på sygedagpenge. Så vil cirka 5000 af dem gå over på en anden ydelse. Sådan er det også i dag, og så har vi cirka 9000 personer tilbage.

- 9000 er vel også mange mennesker?

- Ja, og nu skal jeg nok komme med min pointe. Der er mange af de cirka 9000, der i dag er i farezonen for at miste deres sygedagpenge. HELT mister deres sygedagpenge. Der er min politiske holdning den, at i mine øjne er det bedre for den gruppe at komme i et ressourceforløb - ja, på en lavere ydelse, men med en bedre indsats og uden usikkerheden om man en dag vågner op og slet ikke få nogle penge.

- Men du havde lovet dem at fjerne varighedsbegrænsningen. Kan du ikke forstå kritikken?

- Jeg forstår sagtens diskussionen. Jeg stiller jo også gerne op til den hver eneste gang, at den kommer. Jeg er jo minister for området, der virkelig har betydning for mennesker. Det er kontanthjælp, det er dagpenge, sygedagpenge, førtidspension. Der er dæleme mange følelser på spil. Både fordi det er menneskers livsgrundlag, i hvert tilfælde for en stund, men selvfølgelig også fordi at mange af dem, der er berørt af de her ydelser står i en rigtig svær livssituation. Det er ikke sjovt at være langvarig syg eller langvarig arbejdsløs eller ung alenemor på kontanthjælp.

- Jeg forstår godt diskussionen. Det er også okay, at der falder nogle hårde ord undervejs. Det er helt okay, men derfor kan jeg jo fortsat godt have den holdning, at det må være bedre at have muligheden for et ressourceforløb også selvom det i en periode er på en lavere ydelse, i stedet for helt at miste deres sygedagpenge, som det gælder for folk i dag.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere