Fjumreåret får fingeren af politikerne

Regeringen erkender, at besparelser på SU'en er nødvendige. Dermed rettes pilen politisk mod fjumreåret

Regeringens nye melding om besparelser i uddannelsesstøtten modtages med begejstring af Venstre og Konservative.

- Det er glædeligt, at ministeren endelig ser fornuften i at reformere SU'en, som vi allerede foreslog før valget, siger Venstres SU-ordfører, Mads Rørvig.

Både Venstre og De Konservative slår, som også den radikale uddannelsesordfører, Pernille Boye Koch tidligere har gjort, til lyd for, at det såkaldte fjumreår er en oplagt besparelse.

Fjumreåret betyder, at studerende kan få SU i et år længere end deres studie er normeret til. Men det tilbud hænger nu i en tynd tråd ifølge de politiske udmeldinger.

- Vi har et enormt lukrativt SU-system i forhold til også Norge og Sverige. Men kun 10 procent af de kandidatstuderende er færdige til tiden. Som udgangspunkt er det sundt, at man får SU til den tid, som studiet er planlagt til, siger Venstres SU-ordfører Mads Rørvig.

Han bakkes op af undervisningsordfører Mai Henriksen fra Det Konservative Folkeparti.

- Det er nødvendigt og et godt sted at prioritere på grund af de voksende udgifter til SU. Sker der så store sociale begivenheder, som at man mister sin mor under studiet, er det klart, at man kan få et ekstra SU-år, så man bliver færdig med studiet alligevel, siger hun.

Også den radikale uddannelsesordfører luftede i januar, at kun unge med særlige behov skal have ret til det ekstra år på uddannelsesstøtte.

Dansk Folkepartis videnskabs- og forskningsordfører, Jens Henrik Thulesen Dahl, mener til gengæld, at det er en rigtig dårlig idé at begrænse SU'en, som den er i dag.

- Jeg er bekymret for, at de negative effekter langt overstiger de positive. Vi har et stabilt og godt SU-system, som vi skal holde fast i. Ellers vil det afskære nogen socialt svage fra at tage en uddannelse, siger han.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere