EU milliard: Sejren er ikke helt hjemme, Helle!

Selvom Danmark får den ønskede rabat, er sejren ifølge to EU-eksperter ikke helt hjemme

Det er endnu for tidligt at udråbe EU-budgetaftalen som en sejr, siger to eksperter (Foto: AP/Laurent Gillieron).
Det er endnu for tidligt at udråbe EU-budgetaftalen som en sejr, siger to eksperter (Foto: AP/Laurent Gillieron).

Det ser ud til, at Danmark fremover kan spare en milliard på EU-kontingentet om året, ligesom andre rige lande i EU allerede gør. Men det er endnu for tidligt at løfte armene og udråbe EU-budgetmødet som en sejr for Danmark og Helle Thorning-Schmidt, der er den danske hovedperson i forhandlingerne.

Det vurderer EU-ekspert Marlene Wind og politisk kommentator Hans Engel.

Marlene Wind, der er professor i europæisk politik ved Københavns Universitet, siger, at det er for tidligt at udråbe aftalen som en sejr, selvom det på nuværende tidspunkt 'ser fornuftigt ud'.

- Det er endnu ikke afklaret, om det er den grønne gruppe, der ønsker flere penge til forskning, innovation og teknologi eller den gruppe, der vil have flere penge til landbruget, der får det største fingeraftryk på den endelige budgetaftale. Så længe vi ikke ved, hvem af de to grupper, der får det sidste ord, er det svært at sige, at det har været en stor sejr for Danmark og EU, siger hun til ekstrabladet.dk.

Hun peger på, at resultatet meget vel kan være, at der ikke bliver skåret i EU's landbrugsstøtte, og at der heller ikke bliver givet så mange ekstra penge til forskning, uddannelse og infrastruktur som Danmark og mange andre EU-lande ellers har kæmpet for.

Omvendt vil nedskæringer i landbrugsstøtten ramme danske landmænd på økonomien, siger Marlene Wind.

Politisk kommentator Hans Engell er enig i, at man endnu ikke kan se, om aftalen er en sejr for Danmark.

- Det kan man først se, når det samlede regnestykke er færdigt. En milliard er ikke bare en milliard. Det kan godt være, du har fået en stor rabat det ene sted, men hvis du samtidig skærer i landbrugsstøtten, så ser regnestykket helt anderledes ud, siger han til ekstrabladet.dk.

Læs også:

Se også: EU-forslag om yderligere besparelser for 13 mia. euro

Lange lukkede forhandlinger
Budgetmødet og forhandlingerne i går og i dag er kulminationen på lang tids forhandlinger. Derfor er det endelige resultat, der endnu ikke ligger helt klar, ikke en beslutning, der lige er truffet.

- Det er jo ikke bare noget, man har fikset her i nat. Det er noget, der skyldes meget indgående arbejde, der er foregået over mindst et års tid. Man prøver at få de andre lande til at gå med på ens præmisser, og det er jo noget, man har cyklet rundt om og har knoklet på. Men man kan aldrig være sikker på at få en indrømmelse før den sidste time, fordi det betyder, at andre lande så må give noget, siger Marlene Wind.

Hun forklarer, at det kun er meget lidt af det der sker til forhandlingerne, som vi får syn for i medierne.

- Al diplomati foregår bag kulisserne. Det foregår med forhandlinger i mange måneder før med telefonsamtaler mellem regeringslederne og rejser mellem hovedstæderne, hvor regeringslederne argumenterer for deres sag. Helle Thorning har de sidste par måneder fået nik fra Francois Hollande i Frankrig og Mark Rutte i Holland, der mente, at Danmark havde en god sag.

Læs også:

Se også: Dansk milliardrabat med i nyt budgetudspil


0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere