S: Konservative hykler om EU-milliard

Lene Espersen kalder Thornings veto-trusel i EU forhandlinger om dansk rabat for 'amatøragtigt'. Hendes egen partiformand truede også EU med veto i 2011, hvis Danmark ikke fik rabat

Lene Espersen langer ud efter statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), for at være for hurtigt ude og true med veto i EU budgetforhandlingerne (Foto: Simon Fals/Polfoto, arkivfoto).
Lene Espersen langer ud efter statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), for at være for hurtigt ude og true med veto i EU budgetforhandlingerne (Foto: Simon Fals/Polfoto, arkivfoto).

De Konservatives EU-ordfører Lene Espersen kalder i dagens udgave af Politiken og Jyllands-Posten statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) 'amatøragtig', fordi hun allerede i efteråret forlangte en rabat på en milliard kroner årligt for Danmarks medlemskab af EU.

- Hun har håndteret sagen amatøragtigt. Problemet er, at Danmark melder meget tidligt ud med at sige, at rabatten er vigtig, og så er der ikke mulighed for at kæmpe for de andre områder, siger Lene Espersen til Jyllands-Posten.

Tilbage i 2011 truede den konservative formand Lars Barfoed, der dengang var vicestatsminister, også med veto, hvis EU ikke gav Danmark en rabat på en milliard kroner om året.

- Vi vil have den rabat, som andre lande har opnået - og derfor har vi regnet det ind i vores planer. Vi kan jo nedlægge veto mod budgettet, og det vil vi gøre, hvis ikke vi får et tilfredsstillende forhandlingsresultat, sagde Lars Barfoed dengang til dr.dk.

Læs også:

Se også: Thorning afviser millionrabat fra EU

S: Lene er en hykler
Socialdemokraternes EU-ordfører Jens Joel har kun hovedrysten tilovers for Lene Espersens udmelding.

- Så må hun jo betragte Lars Barfoed som en endnu større amatør, når han forlangte veto endnu tidligere. Det er toppen af hykleri. Hun skulle hellere koncentrere sig om at støtte op om det danske krav, end at kaste grus i maskineriet. Så må hun og Lars Barfoed jo lige finde ud af internt, om kritikken også gælder ham, siger ordføreren til ekstrabladet.dk

Læs også:

Se også: Thorning: Danmark står alene i EU-rabatkrav :

Jens Joel mener ikke, der er nogen forskel på De Konservatives trusler om veto i 2011 og Helle Thorning-Schmidts veto trusler i efteråret 2012. Han undrer sig derfor over Lene Espersens udtalelser om et krav, som Venstre og Konservative i øvrigt har støttet op om.

Læs også:

Se også: EU-chef til Thorning: I er alt for rige til EU-rabat

Lene Espersen: Det var en helt anden situation
Lene Espersen mener dog ikke, man kan sammenligne de to situationer, og advarer mod Thornings forhandlingsstrategi.

- Det var et helt andet tidspunkt. Dengang vedtog vi en økonomisk reform, hvor vi ville regne pengene ind. Så sagde vi, at vi i sidste ende ville nedlægge veto. I den her situation er Thorning gået alt for tidligt ud, og har lagt trumferne på bordet, siger Lene Espersen til ekstrabladet.dk.

- Så Lars Barfoed var ikke en amatør, da han truede med veto dengang?

- Nej, slet ikke. Det var en helt anden situation dengang. Der er kæmpe forskel på, hvad man siger under nogle forhandlinger for flere år siden og så nu, når vi skal mødes for at forhandle budgettet på plads.

Lene Espersen mener, at rabatten bliver 'verdens dyreste', hvis den gives på bekostning af et EU budget, der bliver endnu større.

- Bliver man ikke nødt til at sætte trumf på, hvis man skal have rabat igennem?

- Jo, men det skulle hun have gjort i dag, og ikke for fire måneder siden, siger Lene Espersen.

Om Danmark får rabat eller ej afgøres ved EU's budgettopmøde, der efter en forsinkelse er sat til at begynde i aften omkring kl. 17:30. EU-præsident Herman Van Rompuy ønsker at finjustere sit næste forhandlingsudspil en smule, før mødet går i gang, skriver Ritzau.

Hvis parterne når til enighed, kan der lægge en budgetaftale klar en gang i morgen.

Læs også:

Se også: Thorning vil ikke kommentere tilbud om EU-rabat

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere