Østergaard: De studerende må tage ansvar

- De studerende må bidrage til, at økonomien kan hænge sammen, siger Uddannelsesminister Morten Østergaard (R)

- De studerende må vænne sig til tanken om, at man i højere grad skal tage ansvar for sit studieforløb, når man modtager støtte fra et af verdens mest generøse SU-systemer, siger uddannelsesminister Morten Østergaard (R). (Foto: Finn Frandsen)
- De studerende må vænne sig til tanken om, at man i højere grad skal tage ansvar for sit studieforløb, når man modtager støtte fra et af verdens mest generøse SU-systemer, siger uddannelsesminister Morten Østergaard (R). (Foto: Finn Frandsen)

Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) skyder skarpt på første arbejdsdag efter sin barselsorlov. Han vil skaffe to milliarder kroner i en SU-reform, som sænker statens gennemsnitlige udgifter til SU per elev.

- Vi har mere end et års forsinkelse på vore universiteter. De danske unge er i gennemsnit ældre end deres europæiske kolleger, når de starter på en videregående uddannelse, siger Morten Østergaard til Ritzau mandag morgen.

Han slår til lyd for, at studerende ikke skal kræve mere, end de har behov for, og også må holde for, for at tingene kan hænge sammen.

- Vi har brug for, at de studerende også tager ansvar for fremdriften i vores studier, så SU-udgifterne ikke bliver højere, end de behøver, når flere skal have en uddannelse, siger han.

Og allerede søndag skrev ministeren på Facebook:

- De studerende må vænne sig til tanken om, at man i højere grad skal tage ansvar for sit studieforløb, når man modtager støtte fra et af verdens mest generøse SU-systemer, og at tiden ikke er til, at man kræver mere, end man har behov for.

Han afviser, at han er uenig med to af tre danskere, som vil bevare SU i Megafons meningsmåling lørdag 2. februar for TV2 og Politiken.

- Vi er det land i verden, som investerer mest i uddannelsesstøtte. Det vil vi også være efter reformen.

- Alle i Danmark opfatter det som en hjørnesten i vores velfærdsmodel, at det ikke er pengepungens størrelse, som afgør, om du har råd til at tage en uddannelse, siger han.

Morten Østergaard vil ikke kommentere, om regeringen vil fjerne retten til SU, hvis studerende tager sig et ekstra år som studerende. Det år som nogle betegner som et fjumreår.

- Jeg vil slet ikke komme ind på konkrete forslag. Men det vil være befriende, hvis studenterorganisationerne også bidrager. For vi kommer til at lave en reform, som henter to milliarder kroner. Det har vi ikke lagt skjul på, siger Morten Østergaard.

Udgifterne til SU er fordoblet de seneste ti år.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere