Hornbech forlod grønlandspost i protest

Tidligere minister Birthe Rønn Hornbech stoppede som grønlandsordfører for Venstre i protest

Læs også: Venstre: Regering nøler i Grønlandssag

Den tidligere integrations- og kirkeminister Birthe Rønn Hornbech (V) trak sig fra sin post som partiets grøndlandsordfører i protest over Venstres grønlandskurs.

Det skriver hun i en mail til Politiken.

- Jeg har for et par måneder siden bedt mig fritaget for at være ordfører, da mine synspunkter ikke i øjeblikket deles af mine gruppefæller, skriver hun.

Venstre var selv en toneangivende aktør i vedtagelsen af loven om det grønlandske selvstyre i 2009, der blandt andet gav Grønland ret til selv at forvalte deres undergrund uden dansk indflydelse.

Men i den seneste tid har Venstre selv kritiseret den såkaldte storskalalov i stor stil. Loven giver udenlandske mineselskaber lov til at udvinde råstoffer med brug af billig arbejdskraft.

Sovet i timen
- Selvstyrekommissionen diskuterede alt. Det er aldeles urigtigt, når nogen påstår, at minedrift m.v. og udenlandsk arbejdskraft ikke var en del af diskussionerne. Tværtimod. I øvrigt var der til kommissionen ud over eksperter tilforordnet embedsmænd fra både Statsministeriet og Justitsministeriet.

- Regeringen var vel orienteret om det, som Grønland lægger så stor vægt på: udvinding af råstoffer, skriver Hornbech i mailen.

Både Venstres formand Lars Løkke Rasmussen (V) har nu erklæret sig bekymret over loven, og tidligere finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) har ifølge Politiken erkendt, at den daværende VK-regering har sovet i timen.

Også statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) skød igår mod Venstre på sit ugentlige pressemøde.

- Venstre skylder et svar på, om man vedkender Grønlands ret til at vedtage en storskalalov. Venstre skylder et svar på, om Danmark skal bruge penge på minedrift i Grønland, sagde statsministeren.

Læs også:

Se også: Grønland skal til landstingsvalg i marts

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere