Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Skipper raser over ’magtmisbrugslov’

Enhedslistens kronprinsesse er mildest talt ikke tilfreds med regeringens nye offentlighedslov

Pernille Skipper fra Enhedslisten mener, at den nye offentlighedslov er et demokratisk problem (Foto: Magnus Holm/POLFOTO)
Pernille Skipper fra Enhedslisten mener, at den nye offentlighedslov er et demokratisk problem (Foto: Magnus Holm/POLFOTO)

Hvis den kommende offentlighedslov, som regeringen har indgået med Venstre og Konservative, havde været gældende for bare ét år siden, så ville skattesagskommisionen formentlig aldrig være blevet til noget.

Afsløringerne, der førte til at skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) nedsatte kommisionen, var nemlig baseret på aktindsigter i kalenderne for direktørerne i Skat København, men den slags aktindsigter vil snart ikke længere være mulige. Og det får mildest talt Enhedslistens kronprinsesse, Pernille Skipper, op i det røde felt.

- Det er et stort problem for vores demokrati. Og det er det af to grunde. For det første beholder man indholdet under paragraf 24 om ministerbetjening, hvilket giver mindre mulighed for at afsløre fusk og embedsmisbrug. Det havde for eksempel ikke afsløret Lene Espersens misinformation om overbetaling af privathospitaler, siger Pernille Skipper til ekstrabladet.dk og forsætter:

- Og for det andet kan man ikke længere få indsigt i ministrenes kalendere, hvilket betyder, at skattesagen aldrig havde set dagens lys. Så det her taler sit helt tydelig sprog.

LÆS OGSÅ: Magtmisbrug: Ny lov forhindrer afsløringer

Den nye offentlighedsloven er dog ikke vedtaget endnu, og Pernille Skipper har langt fra opgivet kampen for at få den lagt i graven.

- Der er heldigvis et stykke vej til at vedtage den her lov. Så vi vil fortsætte med at presse dem til at indse, at det er problematisk. S, SF og de Radikale problematiserede det selv inden valget, men de fik en anden holdning, da de selv fik ministertaburetter. Men så må vi jo hjælpe dem med at finde tilbage til deres holdninger igen.

- Men er I ikke bare sure over, at regeringen igen er gået udenom jer og har indgået en aftale med V og K?

- Nej. I bund og grund handler det om indholdet. Hvis de havde lavet en aftale med V og K, som gjorde det lettere at få aktindsigt, så fred være med det. Men som mediejurist Oluf Jørgensen siger, så findes der ikke mange demokratier, der har så lukket en lov inden for forvaltning. Og når det så er sagt, er det da også sigende, at det netop er regeringspartierne og den tidligere regering, der indgår den her aftale om at få fred for kritiske journalister. Uden at invitere nogle af os andre partier med til bordet, siger Pernille Skipper.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Politik
Mest læste i Politik
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:David Attardo
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen