Engell: Vilhelmsens plan bliver SF’s undergang

Det bliver enden for SF som regeringsparti, hvis Annette Vilhelmsen vil rådføre sig med landledelsen om beslutningerne i regeringen, vurderer politisk kommentator Hans Engell

Annette Vilhelmsen vil inddrage SF's landsledelse mere i beslutningsprocessen i regeringen (PR-foto)
Annette Vilhelmsen vil inddrage SF's landsledelse mere i beslutningsprocessen i regeringen (PR-foto)

Annette Vilhelmsen kunne i dagens udgave af Jyllands Posten fortælle, hvordan hun vil give de 18 medlemmer af SF’s landsledelse mere indflydelse i regeringsbeslutninger, hvis hun bliver partiets nye formand.

Men det er langt nogen klog ide, hvis du spørger Ekstra Bladets politisk kommentator, Hans Engell. Han tvivler kraftigt på, at Annette Vilhelmsen får succes med den strategi.

- Hun ruller jo udviklingen i SF helt tilbage. Det var det samme problem, partiet kæmpede med i 60’erne og 70’erne og som gjorde, at de ikke kunne komme i regering. Det gør deltagelsen i regeringen meget besværlig og praktisk talt umulig. Så hvis hun mener det alvorligt, er det begyndelsen på enden for SF som regeringsparti.

- Hvorfor?

- Fordi man træffer beslutninger ved forhandlingsbordet her og nu i en regering. Man skal ikke tilbage og forhandle med sin landsledelse. En regering kan ikke vente på, at tingene skal godkendes andre steder. Den går ikke. Desuden er det, man diskuterer i en regering hemmeligt og fortroligt. Det kan ikke bare komme ud til så mange.

Ifølge Hans Engell, er Annette Vilhelmsens plan dog populær i baglandet, der hungrer efter mere indflydelse, efter at den afgående formand Villy Søvndal gjorde landsledelsens beføjelser mindre, da han tiltrådte som formand. Derfor bliver det et valg mellem at gøre baglandet tilfredse eller blive i regeringen.

Og skulle SF vælge at forlade regeringen, så kommer hverken de Radikale eller Socialdemokratiet til at ligge søvnløse om natten, forklarer Hans Engell.

- S og R vil græde tørre tårer, hvis SF ryger ud. Så har de to partier bare seks ministerposter mere. Og de skal nok få forklaret hende, at SF ikke kan være med i regeringen, hvis landsledelsen skal være med i beslutningerne. Og det rammer SF hårdest, hvis de ikke kan stå distancen hele valgperioden, for så vil de ikke være et regeringsdueligt parti de næste 10-20 år. Der er meget på spil for dem, siger han.

1 af 2 Ekstra Bladets politisk kommentator,Hans Engell, tror ikke, at Annette Vilhelmsen får succes med sit forslag (Foto: Kristian Linnemann)
2 af 2 Annette Vilhelmsen vil inddrage SF's landsledelse mere i beslutningsprocessen i regeringen (PR-foto)
kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Politik
Mest læste i Politik
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Pernille Holbøll
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen