Engell efter et år: Regeringens tabere og vindere

Hans Engell vurderer hvilke tre ministre, der ligger i top og bund efter det første år ved magten

Smilene var store, da Helle Thorning-Schmidt for et år siden præsenterede sit hold. Hans Engell vurderer nu, hvem der har tabt og vundet. (Foto: Thomas Sjørup)
Smilene var store, da Helle Thorning-Schmidt for et år siden præsenterede sit hold. Hans Engell vurderer nu, hvem der har tabt og vundet. (Foto: Thomas Sjørup)

For præcis et år siden præsenterede Helle Thorning-Schmidt sit ministerhold. Siden er der sket meget - på både godt og ondt, vurderer politisk kommentator Hans Engell.

Han har kigget på de forskellige fagministre - og vurderet hvilke ministre, der har fået mest ud af deres ministerposter - og hvem der har fået mindst. Der er valgt en fra hvert parti i hver gruppe - og hverken Helle Thorning-Schmidt, Villy Søvndal og Margrethe Vestager tæller med.

En samlet vurdering skal regeringen dog også have på sin fødselsdag:

- Samlet er det gået skidt for de står elendigt i meningsmålingerne, men hvis man kigger på fagministrene, så har de fået ret meget ud af det. Der er også blevet gennemført rigtig meget lovgivning, siger Hans Engell og uddyber:

- Hvis du kigger på det samlede hold, så har vi bestemt ikke nogen ringere regering end den, der gik af sidste år. Ministrenes faglige kvaliteter, initiativer og ideudvikling, den ligger fuldstændig på niveau. Og i nogle af ministerierne er de bedre kørende end før.

Den helt store årsag til, at fødselsdagen ikke er fyldt med lutter lagkage, skal findes i toppen:

- Det, der er regeringens store problem, er især toppen. Især det at Helle og Villy har haft og har så mange problemer, som de har. Det er selvfølgelig det, der koster.

Her er Engells tabere og vindere:Ida Auken- Det er klart, at hun er et stærkt kort på miljøområdet og har en stor synlighed.

- Hun har gjort området meget synligt. Hun skylder dog at levere nogle rigtig store pakker. Indtil videre har hun talt, og der har været udspil, men man savner den rigtigt store miljøpakke. Generelt så får hun meget ud af området, og hun er en stemmemagnet.Ole Sohn- Det er ikke fordi, man ikke ser Sohn, men problemet er, at regeringens vækst og erhvervsdagsorden er et af flagskibene i regeringens økonomiske politik. Det kunne vi høre i Helle Thornings tale. Det at få skabt noget fremgang i erhvervslivet - men der kommer bare ikke nok ud af det.

- Det er dog gået lidt bedre de sidste tre-fire måneder, men stadig er det ikke nok, at Ole Sohn får pæn omtale i Børsen. Der er regeringens vælgere ikke.Nick Hækkerup- Han havde ingen forudsætninger for at blive forsvarsminister. Han sprang lige ind på posten. Han er kommet med meget stærke udspil og ændringer af hele forsvarets struktur, og han lægger op til en hel ny forsvarsaftale, og så gennemfører han besparelser på tre milliarder kroner.

- Han har på den ene side formået at være forligsmager og på den anden side at give området profil.Mette Gjerskov- Fødevareområdet er simpelthen noget af det, som danskerne går allermest op i - de går op i sundhed og dyrevelfærd. Det kæmpe område som virkelig er oppe i tiden, det får Mette Gjerskov slet ikke nok ud af. Den post er decideret en, hvor ministeren stort set skal være i kamp hver dag for fødevare- og miljømæssige interesser, og der sker simpelthen ikke nok.

- Mette Gjerskov har ellers forudsætningerne. Hun har fagligt en baggrund på området - men der kommer ikke nok ud af det.Martin Lidegaard- Han er minister for et meget teknisk og kompliceret område. Normalt plejer klimaforhandlinger ikke at være vildt folkelige, men for det første leverede han regeringens første rigtigt store forlig med energiaftalen, og for det andet så formår han hele tiden at sætte en dagsorden på det område.

- Han har hele tiden nye udspil i skuffen, og han har vist sig som en ganske ferm forhandler.Christian Friis Bach- Han virker mere som om, han er fuldmægtig i sit eget ministerium, end at han er den øverste politiske chef. Søren Pind fik omdannet hele udviklingsministeriet til en slags værdipolitisk kampplads med ministeren forrest i krigen.

- Christian Friis Bach er sunket fuldstændigt ind, og der er ingen der ved, hvad der foregår. Han sidder og nusser med NGO'er og sådan noget. Han får intet ud af det.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Politik
Mest læste
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen