Thorning: Her er misforståelserne i Sass-sagen

Statsminister Helle Thorning-Schmidt forklarede gang på gang i samrådet, at der har været mange misforståelser i den såkaldte Sass-sag - det holdt hun også fast i efter mødet

Helle Thorning-Schmidt vil ikke gå ind i den konkrete sag (Foto: Linda Henriksen)
Helle Thorning-Schmidt vil ikke gå ind i den konkrete sag (Foto: Linda Henriksen)

To ting slog statsminister Helle Thorning-Schmidt fast rigtig mange gange, da der mandag formiddag var samråd i sagen om, hvorfor Henrik Sass-Larsen ikke blev minister: Hun bestemmer - og der har været mange misforståelser om sagen det seneste år.

LÆS:

Se også: Thorning: Kun jeg udpeger ministre

Det samme understregede hun efterfølgende overfor pressen:

- Der har været mange misforståelser i denne her sag. En af misforståelserne er, at en minister skal sikkerhedsgodkendes. Det skal en minister ikke. Der har også været denne her snak om, at det var PET, der bestemte, hvem der var ministre i en regering i Danmark. Det er det ikke. Det står i grundloven, at det er statsministeren, som alene bestemmer, hvem der er ministre. Sådan har det været, da jeg skulle lave min regering.

På samrådet forklarede hun, at man beder PET undersøge i deres registre, om de har noget på de personer, der står til at blive ministre.

- Var det dig, der meddelte Henrik Sass Larsen, at han ikke kunne blive minister, eller var det ham, der meldte dig, at han ikke var til rådighed?

- Jeg vil ikke gå ind i den konkrete sag. Jeg har hele tiden holdt mig meget generelt i denne her sag. Det, der er vigtigt for mig at understrege, er, at det ene og alene er statsministeren, der beslutter, hvem der kan sidde i regering i Danmark. Det er ikke nogen andre.

Det står jo i grundloven
- Sagde du det til Sass-Larsen?

- Det behøver man ikke sige til nogen, det står jo i grundloven.

- Jo, men han har fået opfattelsen af, at PET sagde nej?

- Som jeg også sagde før, så behøver man ikke sige det til nogen, for det står i grundloven, at det er statsministeren, der bestemmer, hvem der skal sidde i regering. Jeg skal så ikke kunne afvise, at der er tilfælde, hvor der er en person, der måske selv indser, at man ikke længere står til rådighed, men der skal ikke være nogen tvivl om, at det hverken er PET eller andre, der afgør, hvem der kan sidde i regering. Det er statsministeren.

- Hvor får han så indtrykket af, at han ikke kan sikkerhedsgodkendes fra?

- Jeg kan ikke sige, hvilke indtryk Henrik Sass Larsen har fået. Det kan jeg ikke sige noget om. Jeg kan kun sige noget om, hvordan tingene forholder sig.

- Hvis han ikke selv havde trukket sig, var det så en beslutning, du havde truffet for ham?

- Jeg synes, det er et hypotetisk spørgsmål, som jeg ikke vil tage stilling til, ligesom jeg heller ikke vil gå ind i den konkrete sag. Det, jeg har fået anledning til i dag, er, at rette nogle af de misforståelser, som der har været i medierne.

Mere klart efter i dag
- Hvis man ikke behøver at sige til vedkommende, at vedkommende ikke bliver minister, hvorfor holdt du så møde med Henrik Sass?

- Jeg har ikke nogen kommentarer til den konkrete sag. Jeg har i dag gerne ville udrydde nogle af de misforståelser, der er opstået, og det håber jeg, at jeg har gjort. Jeg har ikke nogle kommentarer til konkrete møder, der har været holdt - hvor de har været holdt, hvem der har været tilstede, og hvad der er blevet sagt. Det er en statsministers opgave at lede udformningen af et regeringsgrundlag, og hvem der bliver minister i hendes regering.

- Hvis du gerne vil udrydde alle de her fejl, hvorfor fortæller du ikke bare, hvad det hele går ud på?

- Jeg vil ikke gå ind i den konkrete sag, men det jeg har gjort rede for i dag, det har jeg sagt, fordi der er opstået misforståelser,

- Det kan der også gøre om det her?

- Jeg tror, at det er blevet mere klart efter i dag. Det er meget, meget enkelt, at de oplysninger som PET kan have på en person, de tilgår statsministeren, når hun skal danne en regering. Det er så statsministeren, som beslutter sig for, hvilken betydning oplysninger skal tillægges, og det er også statsministeren, der skal bestemme, hvilke møder der skal holdes med en person, der enten skal - eller ikke skal være minister.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Politik
Mest læste i Politik
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen