Gry Möger: Højrefløjens egotrip har skabt 'Robert'

Den danske højrefløj får på puklen af ekstrabladet.dk's klummeskribent, Gry Möger Poulsen

Gry Möger skyder med skarpt mod højrefløjens 'mig-mig-mig-idealer'. (Foto: Linda Johansen)
Gry Möger skyder med skarpt mod højrefløjens 'mig-mig-mig-idealer'. (Foto: Linda Johansen)

Det mindretal af danskere – både i toppen og bunden af samfundet – der svindler og snyder fællesskabet er ikke et produkt af velfærdssamfundet. De er et produkt af højrefløjens ekstreme ”jeg-er-mig-selv-nok”-mentalitet. Og føj for et egotrip.

”Dovne-Robert” har ryddet forsiderne. Glædeligt boltret sig i flimmerkassen. Og det er efterhånden hævet over enhver tvivl, at han er en selviscenesættende tumpe, der udnytter systemet. Og tilmed har han en (absurd) politisk dagsorden med galskaben.

Ganske forudsigeligt har de borgerlige forsøgt at gøre Robert til et billede på velfærdssamfundets tabermentalitet. På det sociale sikkerhedsnets endeløse snylter-produktion. Selv sterilisering er nu noget ledige bør overveje.

Men det er hykleri af værste skuffe.

Sagens kerne er nemlig, at Robert-eksemplet er et billede på de borgerliges ”jeg-er-mig-selv-nok”-ideologi. På højrefløjens egotripper-mentalitet. For her er det okay – ja faktisk næsten en dyd – blot at tænke på sig selv og sin egen lille næsetip.

Den tilbagevendende skrålen om taberfabrikken VelfærdsDanmark, der spytter ”doven-roberter” ud på samlebånd, giver mig krampe i fødderne af tåkrummeri.

For det er højrefløjens egofabrik, der må tildeles æren for, at grupper - højt som lavt i samfundet - vender ryggen til almindelig god opførelse: At man ikke pålægger andre byrder, man selv kan bære. At man bidrager med det, man kan.

Folk, der ikke vil arbejde, selvom de godt kan. Svinerige erhvervsfolk, der flytter formuer til Luxembourg for at undgå dansk skat. Store virksomheder, der sender overskuddet langt ud af landet. Villaejere, der får bygget tagterrassen af uorganiseret udenlandsk arbejdskraft uden regning. Ja, de kører deres eget egotrip, mens de stolt giver fællesskabet fingeren.

De har valgt samfundsansvaret fra og er arrogante over for alt andet end dem selv.

Det er derfor en joke med lårklasker-potentiale, når højrefløjen forsøger at gøre kritikken af en mand, hvis opførelse er et angreb på fællesskabet, til en liberal mærkesag. Latteren er dog kortvarig. Deres svar er at straffe de mange, fordi det usolidariske mindretal, de selv har fostret, udnytter systemet. Den går ikke.

For hvem tror du Robert provokerer allermest?

Alle de arbejdsløse, der vågner op hver dag med en stikkende skyldfølelse i maven, fordi de gerne vil bidrage, men ikke kan få lov. Dem, der sætter vækkeuret til kl. 07.00 om morgenen - bare for at holde sig i gang.

Hvem er Roberts udtalelser om ”skodjobs” allermest nedværdigende overfor?

Dem, der arbejder på MacDonalds og er glade for det. Både min søster og min kusine har stået bag disken på den gyldne måge. Og det er sgu et godt job. Der er ordentlige forhold og styr på vagtplanerne til forskel fra rigtig mange andre steder i branchen.

Så hvis du - ligesom mig - for alvor er forarget over Roberts angreb på fællesskabet, skal du ikke gokke de arbejdsløse oven i nøden. Du skal vende dig mod imod højrefløjens og deres ”mig, mig, mig”-logik. Det er den, der fodrer Danmarks ”Roberter”.

Andre Gry Möger-klummer:

Se også: Gry Möger til 'arrogante Vestager': Så vågn dog op, Margrethe!Gry Möger Poulsen chatter med læserne om sin klumme kl. 13.00 (Foto: Linda Johansen) Dansk politik - 9. aug. 2012 - kl. 09:22 Skyd på Gry: Pia, du pissede på danske værdierSe også: Skyd på Gry Möger - 'Venstre er Danmarks Tea Party'

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Politik
Mest læste
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen