Engell: Astrid ligner en klar vinder

Auken har ikke viljen til magt: Möger og børnebanden ville blive for besværlige for miljøministeren at kæmpe imod. Nu er der ingen alvorlige konkurrenter til Astrid Krag

Astrid Krag har ikke nogen seriøse modstandere i kampen om formandsposten i SF, efter at Ida Auken i dag har meldt ud, at hun ikke stiller op. (Foto: Jacob Ehrbahn)
Astrid Krag har ikke nogen seriøse modstandere i kampen om formandsposten i SF, efter at Ida Auken i dag har meldt ud, at hun ikke stiller op. (Foto: Jacob Ehrbahn)
Følg Politik

At Annette Vilhlemsen i dag har meldt ud, at hun overvejer at stille op til formandsposten i SF efter Villy Søvndals afgang, betyder langt fra, at hun overhovedet kommer alvorligt i spil til posten. Det vurderer ekstrabladet.dks politiske kommentator Hans Engell.

- Nej! Overskriften på det her er, at med Ida Aukens beslutning om ikke at opstille, ligner det en stor sejr for Astrid Krag. Der er ikke nogen virkelig alvorlige konkurrenter i SF for hende, efter at Auken i dag har trukket sig. Spillet er ikke afgjort, men meget af det er, siger Hans Engell til ekstrabladet.dk.

Læs også:

Ida Auken: Jeg skal ikke være SF-formand

Mulige modkandidater som Mette Touborg, Ninna Thomsen og Annette Vilhelmsen ligner altså på forhånd væltede skakbrikker, mens den 29-årige sundhedsminister tilsyneladende kan se frem til at iføre sig sin dronningekrone og skride direkte ind på formandsposten.

Læs også:

Steen Gade bakker op om Astrid Krag

Möger har været på banen
Hun er dog ikke alene. Ved siden af hende står kong Möger, som ifølge Hans Engell efter stor sandsynlighed har hjulpet til med at sætte Auken skakmat.

- Der har været mange mellemregninger. Og man har nok også sagt til hende, at hvis to ministre stiller op mod hinanden, er taberen ikke selvskrevet til nye opgaver. Ikke forstået på den måde, at Ida Auken ville blive fyret som minister, for det tror jeg absolut ikke. Men det ville blive besværligt for hende.

Krag har stærkere netværk
Det vurderer Hans Engell, at Ida Auken selv er nået frem til med sin beslutning om ikke at stille op til kampen om formandsposten.

- Hvor Astrid Krag har viljen til magt, har Ida Auken det ikke. Hun har overvejet sin personlige situation med mand, et lille barn og sit liv. Hendes netværk er slet ikke så stærkt som Astrid Krags, selv om vælgerne foretrækker Ida Auken.

Ifølge en rundspørge, Berlingske, har foretaget blandt 122 personer i SF's magtcirkler, har 66 svar afgjort dysten med et lille forspring til Astrid Krag, men:

- Astrid Krag står sammen med Möger, (Mattias, red.) Tesfaye og Jesper Petersen. Ida Auken er meget mere frygtsom end Astrid Krag. Krag er blevet kørt igennem den hårde skole i SFU (hvor hun var formand, red.) og har en anden tilgang til politik end Auken.

Læs også:

Annette Vilhelmsen overvejer at stille op som kandidat til formandskabet i SF

Krag får også problemer
Hans Engell mener, at det er utænkeligt, at der kommer nogen seriøse modkandidater til Astrid Krag, hvis der overhovedet kommer nogen.

- Det er også langt at foretrække, at Astrid Krag bliver valgt uden modkandidater.

- Når der er dømt nogenlunde lige stor opbakning i SF til både Ida Auken og Astrid Krag, kan et valg af Astrid Krag vel ikke betyde, at hun ikke får problemer?

- Nej, selv om hun får et stort stemmetal, vil der fortsat være problemer. SF er et parti i krise

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Danmark for lille til store hemmeligheder?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+