Topadvokat: Forsøgte nogen at skjule homo-notat?

Skattesagskommissionen fik ikke udleveret linierne om Stephen Kinnocks seksuelle orientering fra Skat. Det oplyser Troels Lund Poulsens bisidder, advokat Karoly Nemeth. Oplysningerne blev fundet på et backup-bånd af politiet

Karoly Nemeth oplyser, at politiet fandt linierne om Stephen Kinnocks seksuelle orientering på et backup-bånd (foto: Ole Steen)
Karoly Nemeth oplyser, at politiet fandt linierne om Stephen Kinnocks seksuelle orientering på et backup-bånd (foto: Ole Steen)

Cirka 4.000 sider.

Så mange bilag har Skattesagskommissionen sendt ud til de involverede før vidneafhøringerne starter i morgen.

Alligevel fremgik et meget omtalt notat om statsministerens mand, Stephen Kinnock, ikke af papirerne.

Det kom først frem da Helle Thorning-Schmidt og Stephen Kinnock selv meddelte det til Politiken lørdag. Her fremgik det også, at det var politiets undersøgelser, der skaffede notatet frem.

- Kommissionen har, med henvisning til 'Lov om Undersøgelseskommissioner, henvendt sig til alle de relevante - Skat, Skatteministeriet, Ombudsmanden m.fl. - for at udbede sig alt det materiale de måtte være i besiddelse af, som kan have betydning for udredningsarbejdet. Det har de krav på, og det har kommissionen så vurderet og er nået frem til, at de cirka 4.000 sider er de bilag, der er relevante før sagen starter, oplyser topadvokaten Karoly Nemeth, der er bisidder for tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen, til ekstrabladet.dk.

Han kan også oplyse, at de linier om statsministers Helle Thorning-Schmidts mand, Stephen Kinnocks seksualitet ikke var med i det materiale kommissionen i første omgang udsendte.

Dagbladet Politiken kunne lørdag offentliggøre hvad direktør i Skat København, Lisbeth Rasmussen - som er den egentlige sagsbehandler på Thornings skattesag - skrev:

'Torsdag 26/8 2010. Inger drøfter møder med FH (revisor Frode Holm, red) på EAs (direktør i Skat København, Erling Andersen, red) kontor, som skal vær den følgende dag. Vi ønsker, at SK og HTS (statsminister-parret, red) skal møde. Det vil de ikke, ifølge FH. Efter længere tids drøftelsere fortæller, FH, at SK er biseksuel/homoseksuel. HTS vil ikke til møde og redegøre for familiemønster. Det bekræftes at mødet holdes med FH'.

Fundet af politiet
- Den formulering kender vi ikke fra de papirer Skat eller andre har udleveret til Skattesagskommissionen. Linierne findes først frem, da politiet i juli og august gennemgår sagen og finder formuleringen på et backup-bånd, siger Karoly Nemeth til ekstrabladet.dk.

- Hvilken betydning kan det få for sagen, at disse oplysninger kommer frem nu?

- Det vil jo vise sig. Men sagen har hidtil bl.a. drejet sig om bl.a. lækager. Måske viser der sig et andet element, nemlig at nogen har forsøgt at skjule oplysninger. Et coverup. Det må sagen visen, siger Nemeth.

De første af 42 vidner træder op i skranken i morgen. Der er planlagt 26 retsdage frem til den 6. marts næste år til afhøring af vidner.

Alt dette blev aftalt på et såkaldt berammer-møde den 19. juni, hvor bl.a. bisidderne blev præsenteret for vidnelisten, der bl.a. omfatter Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen og bladets journalist Jan Kjærgaard.

- Har I haft indflydelse på, hvilke vidner der er indkaldt?

- Det har ikke været vores opgave. Vi mener Skattesagskommissionen både hvad angår vidner og bilag kommer godt rundt. Naturligvis kan der ske det, at et eller flere vidneudsagn kan medføre at vi beder om yderligere vidner eller at andre bilag fremlægges. Det afgør sagens gang, siger Nemeth.

Tidsfrist
Skattesagskommissionen er ikke en domstol. Den skal ikke afsige nogen kendelse, men redegøre for forløbet. Herefter er det så op til myndighederne og den politiske verden at drage konklusioner.

- Hvorfor tager det så så lang tid? Vidneafhøringerne er slug i marts næste år og så går der yderligere et år inden redegørelsen ligger der.

- Når vidneafhøringerne er slut, så skal kommissionen skrive et udkast til redegørelse, som bl.a. vi bisiddere så skal se og kommentere. Det kan da godt være, at man er færdig før foråret 2014, men faktisk er det meget hurtigt og det er første gang at en undersøgelseskommission har fået en sådan tidsfrist, siger Karoly Nemeth til ekstrabladet.dk.

Han ved hvad han taler om. Han har siddet i fem forskellige kommissioner - mere end ti procent af dem, der har været gennemført - bl.a. Postskandale-sagen, Gredal-sagen og Bløderkommissionen. Nemeths har deltaget både som bisidder og som udspørger.

Læs alt om ’Skattesagskommissionen’ på Ekstra Bladet Arkiv.
6 aviser til 19 kr.