Skattesagskommissionen for begyndere

Der er masser af drama i det arbejde, som skal redegøre for forløbet i Helle Thorning-Schmidt og Stephen Kinnocks skattesag. Men det kan være svært at bevare overblikket. Her er et bud

Foto: AP
Foto: AP

Mobilbrugere kan se den interaktive tidslinje her

Der sidder en dommer i spidsen. Men det er ikke en retssag og der skal ikke afsiges nogen dom.

Alligevel er der masser af drama. For redegørelsen fra kommissionen kan ende med straffesager mod offentligt ansatte, rigsretsager mod tidligere ministre, retsforfølgelse af journalister og redaktører.

Og så bliver det jo helt ærligt ikke mindre spetakulært af, at også statsministerens mands seksualitet pludselig er en del af sagen.

Konsekvenserne i sagen ved vi meget mere om senere - meget senere.

Skattesagskommissionen blev forlangt nedsat af skatteminister Thor Möger Pedersen.

Forsimplet kan man sige, at kommissionen skal klarlægge tre spørgsmål:

* Lækage-delen. Hvem gav oplysninger til medierne?

* Magtfordrejning. Har der været, evt. fra politisk hold, været indblanding i sagsbehandlingen?

* Hvilke konsekvenser skal der drages?

Hvis du hellere vil have den formelle formulering, så klik her.

Vidneførslen starter i morgen kl. 9.30, hvor det er Ekstra Bladets journalist Jan Kjærgaard og chefredaktør Poul Madsen, der skal i den varme stol i mødelokalet i Gladsaxe ved København. 'Sandheden skal frem - også selvom vi risikerer at komme i fængsel', skriver chefen i avisens leder i dag.

Ekstra Bladets folk fik, op til weekenden, oplyst at de ikke har pligt at udtale sig, da det kan 'være ansvarspådragende' for dem selv.

Som Hans Engell gør opmærsom på i dagens avis, så er de to ikke de eneste, der kan få tilbudt flytning til en af Kriminalforsorgens boliger.

Lækage-delen kan nemlig betyde, at nogen kan straffes. 'Lækage er normalt strafbart - og hvis lækagen var et led i af fælde Thorning som statsminister, er det endnu mere alvorligt', skriver den tidligere justitsminister og chefredaktør.

Den næste i vidneskranken, allerede onsdag i denne uge ( se hele vidnelisten og mødedatoer her) er Troels Lund Poulsens daværende spindoktor, Peter Arnfeldt.

Han nævnes - af Engell - som en af syv, der har haft adgang til Thornings papirer og derfor kan være en af dem, der har udleveret oplysningerne til medierne. De øvrige er fire topfolk i Skat København, tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen og departementchef Peter Loft.

Thor Möger forlangte i november sidste år, at Peter Loft og skattedirektør fra Skat København Erling Andersen afleverede hver deres redegørelse, før kommissionen blev nedsat. De to svar er ret så forskellige. Erling Andersens gennemgang er detaljeret og grundig, mens Lofts - igen ifølge Hans Engell - er 'overfladisk og afvisende'. Peter Loft er nu fortid i ministeriet.

Troels Lund Poulsen valgte at tage orlov fra Folketinget, da sagen med kommissionen kom frem først på året. Han er dog tilbage på tinge. Og den tidligere minister risikerer efter Skattesagskommissionen har afleveret sin rapport, at der vil blive rejst krav om en rigsretsag. Det krav vil dog kun komme, såfremt materialet viser enten at den tidligere minister har blandet sig i en sag, der ikke hørte til hos ham eller direkte har medvirket til lækage.

Der vil givetvis også blive stillet spørgsmål om, hvorvidt han har orienteret tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen undervejs. Venstre-lederen har afvist, at han blev orienteret og sagt, at han har 'helt rene hænder'.

Kommissionen består af formand landsdommer Lars E. Andersen, Vestre Landsret, efter indstillig fra landsretterner,advokat Martin Simonsen (indstillet af Advokatsamfundet) og professor, dr. jur. Niels Fenger, Københavns Universitet, er udpeget som kommissionens medlem med særlig indsigt i offentligretlige spørgsmål.

Desuden er advokat Lars Kjeldsen udpeget som udspørger for kommissionen.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Politik
Mest læste i Politik
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen