Vestager: Vækst afhænger af Tyskland og Sverige

150.000 ekstra job kræver mere eksport til Tyskland og Sverige, siger økonomiminister Margrethe Vestager (R)

Foto: Per Folkver
Foto: Per Folkver

Der kræver især større økonomisk vækst på Danmarks største eksportmarkeder, Tyskland og Sverige, hvis regeringen skal nå sit mål i 2020 om at skabe 150.000 flere private job. I år svinder væksten en halv procent i eurolandene.

Det fastslår økonomiminister Margrethe Vestager (R) ved præsentationen af Økonomisk Redegørelse

Se også: V: Regeringen håber igen på en god løsning i morgen

- Vi har brug for, at i eurozonen er især et land som Tyskland, der er en stor aftager af danske produkter, men også, at et land som Sverige (udenfor eurozonen), er med til at trække os igennem, siger Margrethe Vestager.

Se også: EL: Regeringen forsøger at trylle ledigheden væk

Regeringen regner i redegørelsen med, at økonomien langsomt vokser. Tidligere har regeringen i sin vækstplan skønnet, at konjunkturerne vil vende, så økonomien igen vokser. Det skaber 75.000 private job - halvdelen af regeringens mål.

- Når jeg siger, at det går langsomt mod lysere tider, så er det, fordi vi først tror, at vi er helt tilbage i 2019. Så vil det samlede kriseforløb sådan set have varet i 10 år, indtil vi er tilbage igen, fra vi blev ramt af en tsunami af finansiel krise, siger Margrethe Vestager.

Se også: Regeringen forventer lav vækst og færre ledige

Hun understreger, at 10 års lavvækst svarer til en noget langsommere, men stor vending af økonomien, end det skete i tidligere kriser som ved kartoffelkuren i 1986 med syv-otte års tilbagegang.

- Med det tidsperspektiv tror vi sådan set også, at vi kan nå de mål, der er sat, siger hun til målet om at skabe 150.000 ekstra private job i 2020.

Næste år skal en større eksport sikre, at flere danskere får job, mens det offentlige skal trække læsset i år, påpeger hun.

- Det er klart, at nogle ting er usikre. Når Danmark er et land, hvor vi kan mildne hårde tider og forberede gode tider, så de bliver lidt bedre, er det en måde at sige på, at vi er afhængig af vores omverden, siger Margrethe Vestager.

0 kommentarer
Vis kommentarer