Da Kinas præsident, Hu Jintao, sidste år besøgte Danmark, blev det efterfølgende debatteret heftigt, om Danmark havde udøvet censur på vegne af kineserne under besøget. Her blev demonstranter gemt væk, en kvinde med tibetansk flag blev tilbageholdt og en journalist fra Ekstra Bladet røg fem timer i detentionen efter at have opsat en Kina-kritisk plakat.
Og nu kører debatten igen efter at Kinas 'fjerde-mand' i denne uge har besøgt Danmark. Onsdag blev en mand, der viftede med et tibetansk flag, ført væk og en gruppe medlemmer af Falun Gong-bevægelsen, der er kritisk overfor styret, blev også flyttet af politiet.
Se politiets 'opløsning' af énmandsdemonstrationen øverst i artiklen
Mere Kina-panik: Flere eskorteret væk fra AmalienborgSamtidigt skriver Jyllands-Posten i dag historien om en journalisten Linda Wu fra The Epoch Times, der er ejet af Falun Gong, der pludselig ikke måtte komme med til de forskellige arrangementer, som hun ellers var akkrediteret til. Først skulle Linda Wu have deltaget i en foto-mulighed på Christiansborg, men pludselig var arrangementet kun for 'officielle fotografer'. I følge Jyllands-Posten havde der inden været debat mellem Folketinget og kineserne, der ikke ville have systemkritikere med. Men her stopper Linda Wus problemer ikke - for senere skulle hun dække besøget hos Kongehuset - men her blev hendes akkreditering også trukket igen, da programmet pludselig var 'konceptuelt ændret'.
Dødtrætte
De to episoder får politikere fra begge fløje til at kræve forklaringer fra både udenrigsminister Villy Søvndal og justitsminister Morten Bødskov:
- Det er anden gang på et år, at vi har besøg af nogen fra Kina og det er anden gang, at den kritiske presse pludselig ikke er blevet akkrediteret til de presseevents, der har været, og det er anden gang, at politiet med mere eller mindre fornuftige undskyldninger har fjernet demonstranter, som har forsøgt at vise noget så ligegyldigt som et flag. Det er helt klart et mønster. Det må være klart for en hver, siger Pernille Skipper, retsordfører hos Enhedslisten.
V-politiker om Politiet: Helt forrykt- Jeg er faktisk dødtræt af det her med at falde på maven for Kina, siger udenrigsordfører Søren Espersen fra Dansk Folkeparti og tilføjer:
- Det går simpelthen ikke mere. Når vi tager til Kina, så er det under deres forhold, men Kinas ledere skal ikke bestemme, hvordan vi indretter os. Det begyndte allerede, da præsident Hu var her sidste år, hvor man fjernede demonstranter. Vi vil ikke acceptere det længere.
Ikke flere søforklaringer
Begge kalder nu hver en minister i samråd - Søren Espersen vil have en forklaring fra udenrigsminister Villy Søvndal, mens Pernille Skipper vil have svar fra justitsminister Morten Bødskov:
- Jeg håber på et samråd ret hurtigt, hvor vi kan få en forsikring om, at vi ikke laver vores demokrati om, fordi der kommer en eller anden kinesisk leder. Hvis ikke de kan tåle lugten her, så kan de bare blive væk. Jeg er fuldstændig ligeglad med, om de kommer her eller ej, siger Søren Espersen.
Politiets forklaring: Demonstrant var i kasteafstandAllerede efter besøget fra Hu Jintao forsøgte Pernille Skipper at få nogle svar. Svar som hun ikke er tilfreds med:
- Denne her gang går det ikke, at Morten Bødskov han spiser os af med en eller anden søforklaring. Vi må have nogle klare svar på, hvor de ordrer, som øjensynligt er givet til politiet om at fjerne kritikere, er kommet fra. Morten Bødskov skal i samråd og forklare, hvad politiets ordre har været i denne her forbindelse og forklare, hvordan det i hans hoved kan være i overensstemmelse med forsamlingsfriheden, at man fjerner mennesker eller forhindrer dem i at vise et uskyldigt flag.
VED DU NOGET OM SAGEN? Tip Ekstra Bladet - send en mail til 1224@eb.dk eller en sms til 1224 (alm. sms-takst)