Kritik: Regeringen svigter folk i nød

Vores nabolande gør langt mere for menneskerettighederne, lyder det i ny analyse.

Regeringen bliver kritiseret fra flere sider for at være alt for passiv i kampen for at forbedre menneskerettigheder i verden.

Tænketanken Cepos har gennemgået Danmarks indsats i FN's Menneskerettighedsråd og konkluderer, at den danske regering ganske vist siger, at den vil kæmpe for menneskerettigheder.

Men når det kommer til stykket, er indsatsen ofte begrænset eller vag. Lande som Norge, Sverige, Holland og Belgien er alle mere aktive.

Det er, til trods for at regeringsgrundlaget netop fremhæver, at regeringen vil arbejde for, at Menneskerettighedsrådet bliver et slagkraftigt organ, skriver Jyllands-Posten.

Kritikken får støtte fra direktør Jonas Christoffersen fra Institut for Menneskerettigheder og fra Venstre og Enhedslisten.

- Jeg er helt enig i kritikken og mener, at Udenrigsministeriet burde indtage en langt mere aktiv og strategisk rolle, lyder det fra Jonas Christoffersen.

Han minder om, at rådets landespecifikke anbefalinger er en vigtig platform for civile grupper til at skabe ændringer. Derfor er det ærgerligt, at Danmark ikke bruger dette værktøj bedre, mener han.

Medlem af udenrigsudvalget, Venstres udviklings- og EU-ordfører Jakob Ellemann-Jensen, er enig.

- Og vi kunne godt finde på at tage regeringens passive holdning op i Folketinget, siger han og bliver bakket op af Enhedslisten.

Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) hilser analysen velkommen.

- Jeg anerkender, at Danmark kan indtage en mere aktiv rolle i kampen for menneskerettigheder og sammen med udenrigsministeren vil jeg se på, om vi skal styrke indsatsen, siger Christian Friis Bach til Jyllands-Posten.

- Men det vigtige er ikke, at Danmark er afsender af al kritik. Ofte kan det have større effekt, hvis den for eksempel kommer fra udviklingslande, tilføjer han.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere