Hver anden kandidat vil gafle din stemme med et slogan

Omkring 4500 slogans prøver at få din stemme til kommunalvalget. Men de mange slogans gør dig sjældent klogere

"Altid oppe på lakridserne", "Folk med begge ben på jorden hænger ikke på træerne" og "Lad os sammen strø i kommunen flere frø."

Det vrimler med slogans i den kommunale valgkamp, og mere end hver anden kandidat til kommunalvalget vil fange din opmærksomhed med et slogan på valgplakater, i pjecer, i radiospots og på biler og busser.

Det viser en undersøgelse, som Ugebrevet A4 har gennemført blandt 669 kandidater fra alle partier til kommunalvalget.

Med 9082 kandidater til kommunalvalget er der dermed lidt over 4500 slogans i omløb de næste par uger frem til 19. november, hvor danskerne skal sætte deres kryds til kommunal- og regionsvalget.

Men de mange slogans er af blandet kvalitet, mener valgforsker Roger Buch fra Danmark Medie- og Journalisthøjskole i Aarhus, der har set flere hundrede slogans igennem.

- Det er en meget blandet landhandel af ordspil, rim på ens navn eller en politisk idé, og de fleste slogans er fuldstændig blottet for politik. Det handler om en smart formulering i stedet for et politisk budskab, siger Roger Buch til Ugebrevet A4.

De fleste slogans er positive og fremadrettet, som det også gjorde sig gældende i et studie af kommunale valgprogrammer, som Roger Buch tidligere har lavet.

Ugebrevet A4 har også præsenteret forsker i retorik på Københavns Universitet lektor Lisa Storm Villadsen for en stribe af slogans, der florerer i den igangværende valgkamp. Og hun er ikke imponeret.

- Som vælgere bliver vi ikke spor klogere på, hvad kandidaterne vil de næste fire år i kommunalbestyrelsen. De fleste slogans har ingen politiske budskaber, eller også har de nogle budskaber, som vi alle sammen er enige i, siger hun til Ugebrevet A4.

- Når man har et slogan som ’Velfærd og vækst’ eller ’Sammenhold i kommunen’, kan jeg jo ikke høre om det er en konservativ eller SF-kandidat, sloganet stammer fra, siger Lisa Storm Villadsen.

Flest konservative kandidater bruger rim og remser, da to ud af tre siger i undersøgelsen, at de har et slogan. Omkring hver anden socialdemokrat og Venstre-kandidat har et slogan.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere