Alle partier enige: Medier skal droppe exitpolls

DR ramte helt ved siden af med spinkle exitprognoser på dagen for kommunalvalget. Nu siger politikerne stop

Samtlige partier i Folketinget er gået sammen om et initiativ, der skal stoppe valgstedsmålinger, de såkaldte exitpolls, på valgdagen.

Det sker, efter at DR har fået stor kritik for at offentliggøre såkaldte exitprognoser fra Epinion på valgdagen tirsdag, som byggede på få deltagere og viste sig at ramme langt fra valgresultatet.

Se også: Udskældt DR-chef skifter job efter håbløs exit-prognose

Medie- og retsordførerne har skrevet under på et brev, der opfordrer medierne til at indføre etiske retningslinjer, som udelukker anvendelse af målinger, prognoser og exitpolls, fra valgstederne åbner til de lukker.

Ifølge Socialdemokraternes medieordfører, Mogens Jensen, bliver de danske medier via Folketingets rets- og kulturudvalg nu inviteret til at møde om sagen.

- Vi mener, at man har haft alle muligheder for at påvirke vælgerne op til valgdagen. Men selve valgdagen bør være fri for den type påvirkning.

- Der er ingen tvivl om, at når medierne bringer exitpolls, så er det med til at påvirke vælgerne i en bestemt retning. Det, mener vi ikke, skal være muligt på valgdagen, siger Mogens Jensen.

- Hvorfor lovgiver I ikke bare om det?

- Jeg mener, det er vigtigt, at medierne selv laver retningslinjerne. Det har vi tradition for i Danmark. Vi lovgiver heller ikke om de presseetiske retningslinjer.

- Men vi sender et signal om, at det er vigtigt, at der bliver lavet et regelsæt om exitpolls, siger Mogens Jensen.

Se også: DRs Pip Prognose: Byggede på 160 afgivne stemmer

DR beklagede dagen efter valget de skæve exitpolls. Redaktionschef Jacob Kwon Henriksen afviste onsdag aften at komme i studiet hos DR's egen Martin Krasnik i Deadline for at svare på spørgsmål i sagen.

Torsdag kom det frem, at Jacob Kwon Henriksen har skiftet stilling fra redaktionschef til sportschef hos Danmarks Radio.

Se også: Chefredaktører beklager efter DR's store valgbrøler

Direktør for DR Nyheder Ulrik Haagerup afviser dog blankt, at jobskiftet udspringer af den massive kritik, som DR har fået for misvisende målinger under kommunalvalget.

Det var Jacob Kwon, der som redaktionschef havde ansvaret for DR's dækning af kommunalvalget. Han har efterfølgende beklaget de skæve målinger, der blandt andet spåede, at Socialdemokraterne gik markant tilbage og fik færre stemmer end Venstre.

Da stemmerne var talt op, viste det sig, at Socialdemokraterne blev det største parti målt på antallet af stemmer.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere