Anklage: Scharf krævede ulovlig spionage mod Pia K

Jakob Scharf tvang en række politifolk i PET til stik mod reglerne at kigge i Pia Kjærsgaards kalender

Flere politifolk gjorde ifølge Ekstra Bladets kilder Jakob Scharf opmærksom på, at han foretog sig en ulovlig handling. (Foto: Thomas Larsen/Jens Dresling).
Flere politifolk gjorde ifølge Ekstra Bladets kilder Jakob Scharf opmærksom på, at han foretog sig en ulovlig handling. (Foto: Thomas Larsen/Jens Dresling).

Jakob Scharf tvang en række politifolk i PET til stik mod reglerne at kigge i Pia Kjærsgaards kalender for at forhindre partilederen i at besøge Christiania. Det står i en klage, som fem navngivne tillidsfolk i Politiets Efterretningstjeneste, PET, har afleveret til rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg.

Brevet er ifølge flere kilder, som Ekstra Bladet har talt med, sendt til Rigspolitichefen, fordi medarbejderne i PET ikke længere har tillid til Jakob Scharf, som personligt gennemtrumfede den ulovlige handling.

Professor: Gå af Scharf

Partileder Pia Kjærsgaard ønskede som suppleant i Folketingets retsudvalg at besøge Christiania for at se fristaden. Ideen faldt ikke i god jord hos PET-chef Jakob Scharf, da det ville blive en omkostningstung affære for efterretningstjenesten, der kort forinden havde fået sit eget budget.

Jakob Scharf beordrede derfor i det skjulte og stik imod reglerne, at politifolk fra PET skaffede sig adgang til Pia Kjærsgaards kalender, så besøget på Christiania kunne arrangeres en dag, hvor hun ikke kunne deltage. En mindre gruppe livvagter i PET har adgang til partilederens kalender som en del af hendes personbeskyttelse; men det er kun den kreds, der må se, hvor hun er, og hvad hun foretager sig.

Alt sejler i PET: Scharfs folk føler sig mobbet Alt sejler i PET: Scharfs folk føler sig mobbet

Flere politifolk gjorde ifølge Ekstra Bladets kilder Jakob Scharf opmærksom på, at han foretog sig en ulovlig handling; men PET-chefen insisterede på, at hans medarbejdere skulle udføre opgaven, så den hemmelige tjeneste kunne forhindre den folkevalgte politiker i at komme på Christiania.

I klagen til rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg skriver de fem navngivende tillidsfolk, at de har emails, der viser, at Jakob Scharf personligt pressede det ulovlige kalender-kiggeri igennem. Professor og ekspert i offentlig ret Sten Schaumburg-Müller fra Juridisk Institut på Aarhus Universitet kalder det klassik magtfordrejning.

- Som det lyder, forekommer det at være et klassisk eksempel på magtfordrejning. PET må kun bruge Pia Kjærsgaards kalender til hendes personbeskyttelse. De må selvfølgelig ikke bruge oplysningerne til andet, selv om de har adgang til dem.

Læs meget mere i Ekstra Bladet i dag:

- Professor: Klassisk ekspempel på magtfordrejning

- Pia: Jeg er rystet og rasende

- Afsløring: Ville forhindre partilederen i at besøge Christiania

- Efter krisemøde: Nu ruller der hoveder