Ambassadør godkendte GGGI-fusk for 13 mio.

Danmarks ambassadør i Sydkorea lod GGGI skjule intern kritik af McKinsey-kontrakter for Udviklingsministeriet

Ambassadør Peter Lysholt Hansen (th.) hygger sig med sine first class-gæster under kronprinsparrets besøg i Sydkorea i maj 2012. Foto: All Over
Ambassadør Peter Lysholt Hansen (th.) hygger sig med sine first class-gæster under kronprinsparrets besøg i Sydkorea i maj 2012. Foto: All Over

Danmarks ambassadør i Seoul, Peter Lysholt Hansen, blåstemplede i foråret to omstridte kontrakter i skandaleramte GGGI til en værdi af knap 13 millioner kroner.

Dermed blev Udviklingsministeriet ikke orienteret om, at danske udviklingskroner gik til kontrakter med konsulentfirmaet McKinsey, som forinden var stærk kritiseret af den koreanske rigsrevision.

Det afslører den redegørelse som Udviklingsministeriet offentliggjorde sent fredag aften i sidste uge.

Peter Lysholt Hansen modtog i foråret en række oplysninger fra GGGI, som viser, at kontrakterne blev underskrevet med tilbagevirkende kraft - og først da McKinseys arbejde næsten var overstået.

Avis: Dansk ambassadør har en rolle i Friis Bach-afgang

Ekspert: Helt uhørt
Sammenholdt med oplysninger fra den koreanske rigsrevision viser dokumenterne også, at McKinsey begyndte arbejdet på de to landeprojekter i Etiopien og Indonesien før deadline på den offentlige udbudsrunde, der ellers skulle sikre konkurrence om opgaven.

- Det virker, som om hele forløbet er kørt baglæns og ikke forlæns. Det er helt uhørt, at man ikke skriver kontrakter på sådanne store projekter, siger udbudsekspert Steen Jensen.

Han er sagkyndig i Klagenævnet for Udbud og er udpeget som ekspert i offentligt udbud ved EU-Kommissionen og OECD.

- Man får det indtryk, at leverandøren på forhånd var blevet udpeget til opgaven, uden at der skulle have været afholdt en konkurrence om kontrakten. Dernæst bliver GGGI så opmærksom på problemet og afholder et udbud, som leverandøren så nødvendigvis skulle vinde, da denne allerede var i gang med at udføre opgaven, vurderer han.

Løkkes klimafond sendte 30 millioner i sort hul

Lod GGGI skjule kritik
Af redegørelsen fremgår det klart, at Peter Lysholt Hansen allerede i december sidste år vidste, at der i GGGI var stærk intern kritik af store kontrakter indgået med konsulentfirmaet McKinsey. Kontrakter, der også ifølge den koreanske rigsrevisionsrapport fra november 2012 var kritisable.

Lod skandaleramte GGGI oversætte kritisk rapport

Peter Lysholt Hansen skulle på den baggrund sikre, at den resterende betaling til McKinsey på næsten fire millioner kroner blev tilbageholdt - medmindre kontrakterne levede op til rigsrevisionens anbefalinger.

Redegørelsen fra Udviklingsministeriet viser dog, at ambassadøren aldrig bad om at se den massive interne kritik - som han altså kendte til.

Stærkt kritisabelt
Ekstra Bladet erfarer, at kritikken af de konkrete projekter blandt andet var beskrevet i interne GGGI-evalueringer - men i stedet tillod Peter Lysholt Hansen, at den skandaleramte klimafond lavede en ny ekstremt positiv evaluering og frigav de sidste fire millioner kroner til McKinsey.

Redegørelsen viser dermed, at GGGI holdt oplysninger tilbage for Udviklingsministeriet i Lars Løkke Rasmussens formandstid og efter den meget omtalte rapport fra Sydkoreas rigsrevision.

Socialdemokraternes klimaordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil, kalder arbejdsgangen i GGGI for stærkt kritisabel.

- Det er vigtigt, at vi får styr på, om det er kommet i orden, før vi tager stilling til at bruge flere penge på GGGI, siger hun.

Minister: Det må ikke ske igen
Udviklingsminister Rasmus Helveg Petersen trak sig i går fra GGGI's bestyrelse og overlader fremover posten til Danmarks ambassadør i Irland, Niels Pultz.

Minister forlader GGGI-bestyrelse

- Har I mistet tilliden til Peter Lysholt Hansen?

- Nej, slet ikke.

- Det ser ud til, at de her GGGI-kontrakter først kom i udbud, efter McKinsey allerede var begyndt at arbejde på projekterne?

- Ved du hvad ...

- Bliver det for detaljeret for en minister?

- Ja. Jeg vil ikke gå ned i det detalje-niveau i GGGI-sagen. Jeg vil se fremad og fokusere på, at det ikke sker igen, når der næste år skal tages stilling til en ny bevilling. Det sker på baggrund af den revisionsundersøgelse, som Danmark laver sammen med Norge

- Kigger undersøgelsen nærmere på McKinseys rolle i GGGI?

- Det vil jeg mene bliver dækket under projektadministration, men jeg kan ikke sige det præcist.

Ambassadør Peter Lysholt Hansen vil ikke give interview om GGGI, meddeler Udviklingsministeriet, og GGGI har ikke ønsket at kommentere sagen.