Engell: Villys afgang åbner for stor rokade

Det åbner for en stor regeringsrokade, at Villy Søvndal nu trækker sig som udenrigsminister

Villys afgang åbner for en stor regeringsrokade. (Foto: Rumle Skafte)
Villys afgang åbner for en stor regeringsrokade. (Foto: Rumle Skafte)

En stor regeringsrokade er på vej, efter Villy Søvndal pga. sygdom har valgt at trække sig fra posten som udenrigsminister. Det vurderer Ekstra Bladets politiske kommentator, Hans Engell.

- Det er en klog og en rigtig beslutning, Villy Søvndal træffer ved at gå af som udenrigsminister. Det var aldrig en mulighed, at han kunne blive siddende som minister efter en så alvorlig sygdom, siger Hans Engell.

- Men det åbner op for en stor rokade i regeringen, der involverer mange ministerposter. Først og fremmest, at Holger K. Nielsen (SF) efter alt at dømme bliver ny udenrigsminister. Men at både udenrigsminister- og justitsministerposten er ledige gør, at der kan flyttes meget rundt. Det er nogle af de tungeste poster i en regering, lyder det fra Hans Engell.

Han vurderer, at en række boblere fra både den socialdemokratiske og SF's folketingsgruppe nu vil komme i spil til de ministerposter, der bliver ledige, når en ny justitsminister og en ny udenrigsminister er fundet.

- Det kan også være, man vil udpege en dansk EU-kommisær. For mig har der ikke været tvivl om, at regeringen planlagde en stor rokade i starten af næste år. Men Bødskovs afgang rykkede det hele frem. Man har villet have en afklaring, for du kan ikke sidde i tre måneder, uden at der er afklaring på en så vigtig post som udenrigsministeriet.

Related content

Når statsminister Helle Thorning-Schmidt i morgen præsenterer sit nye ministerhold, vil det ifølge Hans Engell være det ministerhold, der skal bære regeringen frem mod næste folketingsvalg.

- Nu ved jeg jo godt, at mange siger, at ministerrokader ikke giver flere mandater. Men det giver mere intern styrke. Og der er allerede ministre, der er brændt ud. Derfor kan det have afgønde betydning, at man henter nye krigere frem, til når Thorning formentlig går til valg i slutningen af næste år eller starten af 2015.

Hans Engell vurderer også, at Danmark nu formentlig får et stærkere kort på hånden i udenrigspolitikken, hvis Holger K. Nielsen.

- Holger K. er en meget erfaren mand på udenrigs- og sikkerhedspolitik. Han vil formentlig give mere profil, end Søvndal har. Holger vil spille en mere selvstændig rolle.

0 kommentarer
Vis kommentarer