Politikere: Hele gidselforløbet skal undersøges

.... ikke bare tiden op til kapringen - alt andet er 'pjattet,' lyder det fra politikere

Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez er blevet frigivet i Somalia (Foto: Abderahim Mohammed Abdullah)
Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez er blevet frigivet i Somalia (Foto: Abderahim Mohammed Abdullah)

Flere af de politikere fra Folketingets udenrigspolitiske nævn, der i sidste uge blev informeret af Villy Søvndal om gidselsagen på et uformelt møde i Udenrigsministeriet, spørger nu, hvorvidt ministeren i sin briefing om den kommende undersøgelse af Søren og Eddys gidseldrama gav vildledende svar. Efter briefingen var mange af nævnets medlemmer nemlig af den opfattelse, at hele forløbet omkring gidseldramaet med Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez skulle undersøges - både før, under og efter kapringen og frem til frigivelsen.

Se også: Gidslerne var glade for omtalen

- Det var klart det indtryk, jeg fik af mødet med Villy Søvndal. Alt andet ville da også være pjattet. Vi skal da netop undersøge, hvad der er sket efterfølgende, så vi kan lære af det. Vi ved jo dybest set godt, hvad der skete op til, siger Dansk Folkepartis medlem af udenrigspolitisk nævn, Søren Espersen.

Se også: S-ordfører trækker støtte til Ekstra Bladet
Se også: Borgerlige skælder ud på Ekstra Bladet

Men både Udenrigsministeriet med Villy Søvndal i spidsen såvel som Annette Vilhelmsens Erhvervs-og Vækstministerium, der skal stå for selve arbejdet, slår nu fast over for Ekstra Bladet, at kun forløbet frem til kapringen vil blive genstand for Havarikommissionens undersøgelse. Søren Espersens undren deles derfor også af Enhedslistens medlem af udenrigspolitisk nævn, Christian Juhl.

- Jeg var også af den klare opfattelse, at vi skulle have hele sagen undersøgt. Det var det indtryk, Villy Søvndal gav os. Og det vil da også være pjattet kun at undersøge forløbet op til, siger Christian Juhl.

Se også: Mails afslører: Shipcraft begik masser af fejl i forhandlingerne

Han vil nu gå til både Villy Søvndal og Annette Vilhelmsen for at få flere svar på, hvorfor hele forløbet ikke bliver undersøgt, så det bl.a. kan slås fast, hvilken rolle særligt myndighederne, rederiet Shipcraft samt evt. mediedækningen spillede for forhandlingsforløbet med piraterne.

Røgslør Også Socialdemokraternes medlem af nævnet, John Dyrby Paulsen, har forstået Villy Søvndals briefing på den måde, at ' der nu skal stykkes fakta sammen for både forløbet op til samt efter kapringen,' siger han til Ekstra Bladet.

Se også: Thorning opfordrer til at give de frigivne søfolk ro

Ønsket om en bredere undersøgelse, end den Havarikommissionen skal stå for, kommer efter at både TV2' s nyhedsdirektør, Michael Dyrby, samt Ekstra Bladets chefredaktør, Poul Madsen, opfordrer til en uvildig undersøgelse.

Også tidligere i det usædvanligt langstrakte gidselforløb har Udenrigsministeriet hindret, at deres egen rolle i sagen skal komme frem.

Ekstra Bladet søgte således allerede 7. august sidste år aktindsigt i Udenrigsministeriets ageren i sagen, men da ministeriet langt om længe sidst i marts i år sendte et svar, var der med et hav af undtagelsesparagraffer kastet et røgslør over, hvad først Lene Espersen og senere Villy Søvndal og deres topchefer har foretaget sig i sagen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Villy Søvndal.

Alvorlig kritik i gidselsagen
- læs pressenævnets afgørelse her

0 kommentarer
Vis kommentarer