Holger K.: Ukraines regering skal opføre sig ordentligt

En aftale mellem EU og Ukraine vil også gavne Rusland, siger udenrigsministeren før sit første EU-møde

- Den ukrainske regering skal opføre sig ordentligt, siger Holger K. Nielsen. (Foto: Niels Hougaard)
- Den ukrainske regering skal opføre sig ordentligt, siger Holger K. Nielsen. (Foto: Niels Hougaard)

Udenrigsminister Holger K. Nielsen (SF) debuterer mandag morgen over for sine EU-kolleger i Bruxelles ved et møde, der skal gå en nøje balance i forsøget på at holde Ukraine fast i sporet mod Europa.

- Det er vigtigt, at EU stadig skal give ukrainerne et håb om at komme til at tilhøre Europa.

- Derfor skal vi protestere mod den hårde fremfærd, Janukovitj-regeringen har udført i forhold til demonstranterne. Man kommer ingen vegne med vold og brutalitet.

- Den ukrainske regering skal opføre sig ordentligt, siger Holger K. Nielsen ved ankomsten til mødet.

Ud over at diskutere EU's egen kurs over for Ukraine, får ministrene også lejlighed til at diskutere sagen med den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, der kommer til frokost.

Ruslands pres på Ukraine menes at være en væsentlig grund til, at den ukrainske regering i sidste måned i 11. time afblæste forberedelserne til at underskrive en stort anlagt samarbejdsaftale med EU.

- Jeg synes, man fra EU's side skal sige til Lavrov - stille og roligt, og uden at man lukker dørene til Rusland - at både Rusland, EU og Ukraine har en fordel i, at der kommer en associeringsaftale med Ukraine.

- Også af hensyn til, at Ruslands forhold til Europa kan blive mere stabilt. Det, synes jeg, er et vigtigt udsagn til russerne. Det her er ikke et nulsumspil, det er et positivsumspil, hvor både EU og Rusland vil have fordel af det, siger Holger K. Nielsen.

0 kommentarer
Vis kommentarer