Engell om total S-krise: Værste siden 1800-tallet

Flere socialdemokrater forlanger ny formand, men Thorning afgør selv, om hun vil blive på posten, siger politisk kommentater Hans Engell

De tungeste socialdemokrater vil sandsynligvis afholde sig fra at kritisere statsministeren frem til juli, hvor det bliver afgjort, om Thorning får et job i EU, mener Hans Engell. (Polfoto: Mikkel Pedersen)
De tungeste socialdemokrater vil sandsynligvis afholde sig fra at kritisere statsministeren frem til juli, hvor det bliver afgjort, om Thorning får et job i EU, mener Hans Engell. (Polfoto: Mikkel Pedersen)

Endnu et angreb har ramt statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), der i forvejen er svækket af hård kritik fra egne rækker.

Det sker i form af en kronik i Berlingske fredag, hvor fem socialdemokratiske politikere forlanger indrømmelser og efterlyser 'en rød tråd' i partiet. For både de socialdemokratiske vælgere og medlemmer har svært ved at kende sig selv i regeringen, lyder det.

- Faktisk er vores gamle arbejderparti mere end nogensinde før i krise.

- Før vi kan komme videre i diskussionen må vi erkende, at vores nuværende kurs ikke er holdbar, skriver de fem socialdemokrater.

Den hårde kritik lander kort efter, at en række lokalforeningsformænd er stået frem og har forlangt, at Helle Thorning-Schmidt forlader formandsposten i partiet inden næste folketingsvalg.

Se også: S-borgmester og folketingsmedlem bakker op om S-kritik

Total krise
Det er endnu et tydeligt tegn på, at partiet står midt i en historisk krise, mener politisk kommentator Hans Engell.

- Kronikken er et udtryk for, at et stort antal menige socialdemokrater vil have partiet tilbage. Det er medlemmer og tillidsfolk, som vil væk fra topstyring, siger Hans Engell til Ekstra Bladet morgen.

- Det er et udtryk for, at partiet står midt i en total krise med historisk dårlige meningsmålinger. Vi skal helt tilbage til Socialdemokratiets begyndelse i slutningen af 1800-tallet for at finde en lignende. Det er dér, vi er, siger han.

Socialdemokratiet blev stiftet i efteråret 1871 af bl.a. Louis Pio, der af mange anses for grundlæggeren af den socialdemokratiske arbejderbevægelse.

Se også: S-politikere i kronik: Partiets krise er historiskKrisen tegner et billede af en formand, der har mistet grebet om sit parti, mener Hans Engell. (Polfoto)
Krisen tegner et billede af en formand, der har mistet grebet om sit parti, mener Hans Engell. (Polfoto)


Hans Engell giver statsministeren fem måneder til at manøvre sig ud af den historiske krise inden den socialdemokratiske kongres til efteråret, hvor flere af partiets medlemmer gerne ser, at man kårer en ny formand.

- Hvis ikke det bliver bedre, end det er nu, så venter der en krise uden lige. De næste fem måneder bliver helt afgørende for, om Thorning kan skabe fremgang og godt humør i partiet. Hvis ikke hun kan det, så går det i selvsving i endnu større grad, end det er nu, siger han.

Se også: Væddemål i Natholdet: Statsminister satser 1800 kroner

Stop kritikken
I de seneste uger er den interne kritik af S-toppen tiltaget, og flere har beskyldt Thorning for ikke at lytte til hverken befolkningen eller baglandet. Det er især den omstridte børnecheck til EU-borgere og dagpengereformen, der har givet anledning til kritikken.

- Socialdemokraternes krise er på vej ind i en ny fase, hvor det ikke længere er anonyme angreb, men angreb fra personer, der forlanger politiske indrømmelser, siger Hans Engell.

De mange angreb fik torsdag beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) til at forsøge at lægge en dæmper på S-balladen.

- Jeg vil kraftigt opfordre til at stoppe den ensidige kritik af vores formand og statsminister Helle Thorning-Schmidt, der ikke mindst er skabt af mediernes trang til at botanisere i særligt Socialdemokratiets indre liv, skrev Mette Frederiksen i en mail til nyhedsbureauet Ritzau.

Se også: Oprøret breder sig: S-lokalformand: Smut Helle

Thorning bestemmer
De tiltagende angreb på statsministeren betyder dog ikke, at partiet står til at få en ny leder. Der er nemlig to ting, der er helt afgørende, mener Hans Engell.

- Thorning siger, at hun ikke har planer om at gå, og som hun sagde i går, kan hun ikke udnævne sig selv til dansk EU-kommissær. Men det er klart, at hvis Angela Merkel kommer og tilbyder hende en udenrigsministerposten i EU, så har vi en ny situation.

- Det andet, der er afgørende, er, at der ikke er nogen, som stiller op mod Thorning, siger Hans Engell.

Han forventer, at de tungeste socialdemokrater vil afholde sig fra at kritisere statsministeren frem til juli, hvor det bliver afgjort, om Thorning får et job i EU.

- Det er Thorning selv, der afgør, om hun vil blive som formand frem til næste valg, siger han.

Se også: Helle: Uro i mit parti? Nej...

0 kommentarer
Vis kommentarer