Lidegaard: Nu må Rusland nedtrappe konflikten i Ukraine

Begivenhederne i Østukraine ligner en gammel russisk drejebog, som man ikke bryder sig om, siger Lidegaard

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) skærper retorikken over for Rusland, som ifølge ministeren er "involveret" i de fortsatte uroligheder i det østlige Ukraine.

Derfor er der nu brug for "et klart og entydigt signal" fra Moskva til de prorussiske demonstranter om at stoppe besættelserne, mener Lidegaard.

- Nu er det tid til at de prorussiske kræfter og Rusland begynder at nedtrappe det her. Det er dem, der driver konflikten i øjeblikket, og det er ikke holdbart, siger Lidegaard, som onsdag er på besøg i en anden tidligere sovjetrepublik, Georgien.

Udenrigsministeren tilføjer, at han ikke har noget præcist overblik over, i hvilket omfang og hvordan Rusland er involveret i begivenhederne i Østukraine.

- Men når man kigger på den russiske propagandamaskine, der kører i de her områder, og når man kigger på arten af optrapning, der har været i de sidste dage, så ligner det en gammel drejebog, som man ikke bryder sig om.

- Så det er nok min opfattelse, at Rusland i et eller andet omfang er involveret i det her, siger han.

Meldingen fra Martin Lidegaard kommer samtidig med, at der ellers for første gang en åbning for en politisk forhandling om Ukraine.

Udenrigsministrene fra Rusland, Ukraine og USA samt EU's udenrigschef mødes således i næste uge for at drøfte den forværrede situation i Ukraine.

Selvom det er positivt, så ændrer det ikke på, at der er brug for en klar russisk melding lige nu for at forhindre, at konflikten forværres, mener Lidegaard.

- Når vi nu har sat gang i en forhandlingsproces, så må alle parter - herunder russerne og de prorussiske kræfter - gøre, hvad de kan, for at dæmpe situationen og nedtrappe konflikten.

- Rusland har et medansvar for at få konflikten til at deeskalere inde i Ukraine ved at sende et klart og entydigt signal om, at nu ønsker Rusland også at nedtrappe konflikten. Det signal er der brug for fra Moskva nu, siger Lidegaard.

Udenrigsministeren henviser også til de dramatiske begivenheder i byen Luhansk tirsdag, hvor der var forskellige meldinger om, hvorvidt prorussiske aktivister havde taget gidsler og anbragt sprængstof.

- I en sådan situation, hvor det hele står og dirrer, kan en gnist sætte ild til det hele. Derfor er der simpelthen brug for at få spændingerne ned og få dæmpet konfliktniveauet, siger Lidegaard.

0 kommentarer
Vis kommentarer