Helle og co. i mindretal

Regeringen i mindretal på børnechecken, men praksis fortsætter som hidtil

Helle Thorning-Schmidt og regeringen er endt i mindretal. (Foto: Polfoto)
Helle Thorning-Schmidt og regeringen er endt i mindretal. (Foto: Polfoto)

Regeringen er torsdag eftermiddag endt i mindretal på spørgsmålet om børnechecken. Det skete efter fire en halv times debat om de konservatives beslutningsforslag, som altså nu er blevet stemt igennem af et flertal udenom SR-regeringen og SF. I alt stemte 59 for forslaget mod 48 i mod.

Enhedslisten havde nemlig bebudet, at de stemte for de konservatives beslutningsforslag, som kræver, at den danske regering holder sig til optjeningsprincippet. Det slår fast, at man skal have boet eller arbejdet mindst to år i Danmark i løbet af 10 år for at optjene retten til danske velfærdsydelser.

Børnecheck-strid: Hverken minister eller VK vil blinke førstEngell: Derfor siger Helle 'hop i havnen'Nu kommer Helle i mindretal... men fortsætter som hidtil

Loven, der er fra 2010, har reelt set været ignoreret af regeringen, siden EU-kommissionen gjorde opmærksom på, at den stred mod EU-retten.

Men selvom et flertal i Folketinget nu vil beslutte, at dansk lov skal følges, har regeringen ikke tænkt sig at adlyde beslutningsforslaget. Og dermed fortsætter regeringen med at praktisere efter EU-retten, hvor der ikke findes noget optjeningsprincip.

Og det kan de gøre, fordi der trods alt ikke er flertal for at vælte Thorning som statsminister. Enhedslisten afviser nemlig at udtrykke mistillid til regeringen, selvom de kommer til at afvise og ignorere folketingsbeslutningen.

Enhedslisten har nemlig også selv fremsat et lovforslag, der vil tvinge regeringen til at bryde med EU-retten. Her er kravet, at udenlandske borgere kun kan få udbetalt børnecheck, hvis deres børn bor i Danmark. Der er dog ikke flertal for lovforslaget, da V og K vil stemme nej.