Ja eller nej? Forstå patentafstemningen

Advokat med speciale i patent redegør her for, hvad der op og ned i patentdomstolen, som vi skal stemme om på søndag

Der skal sættes to krydser på søndag. Et kryds til Europa Parlamentet og et kryds for eller imod patentdomstolen (Foto: Colourbox)
Der skal sættes to krydser på søndag. Et kryds til Europa Parlamentet og et kryds for eller imod patentdomstolen (Foto: Colourbox)

På søndag skal vi alle til stemmeurnerne for at vælge 13 danskere ind i Europa Parlamentet. Men det er ikke det eneste, vi skal stemme om.

Krydset skal nemlig også sættes ud for et 'ja' eller et 'nej' til en fælles patentdomstol i EU. Det såkaldte enhedspatent.

Ekstra Bladet har talt med Peter Borg Gaarde, der er partner i advokatfirmaet Høiberg, som har specialiseret sig i patent.

Han vil her redegøre for argumenterne for og imod en fælles patentdomstol.

- Enhedspatentet kommer, uanset om vi stemmer ja eller nej.

- Så hvis vi stemmer nej, kan man stadig få patent i EU-landene, man skal bare gennemgå et ekstra trin for at få sit patent i Danmark også, siger Peter Borg Gaarde.

Penge sparet er penge tjent
Europa har faktisk allerede en fælles patentmyndighed, men med enhedspatentet kan virksomheder ifølge Peter Borg Gaarde spare mange penge.

Se også: EU-kandidaters mærkesager er urealistiske

- Virksomhederne kan simpelthen spare flere hundredetusinde kroner med enhedspatentet. Det er, fordi det sidste skridt, hvor man bliver nødt til at søge i Danmark ud over EU-landene, forsvinder, siger Peter Borg Gaarde.

Peter Borg Gaarde fortæller, at selv om virksomhederne kan spare penge med en fælles patentdomstol, så er det ikke er sikkert, at der vil komme flere arbejdspladser til Danmark.

- Det er dog en mulighed. De sparer jo mange penge og kan sikre produkter og innovationer i hele Europa, siger han.

Afgiver suverænitet
Omvendt har en af de store diskussioner om patentdomstolen gået på, at et ja betyder, at Danmark kommer til at afgive suverænitet til fordel for EU.

- Hvis nogen anklager nogle andre for at krænke et patent, bliver det ikke længere en dansk domstol, der skal afgøre sagen. Tværtimod får vi - med et ja - en fælles europæisk domstol med dommere, som har specialiseret sig i patent, siger Peter Borg Gaarde.

Se også: S går oftest imod partilinjen i EU-Parlamentet

På den måde får vi en fælles domstol, som netop betyder, at Danmark afgiver suverænitet.

- Derudover har Enhedslisten kritiseret, at der muligvis kommer til at blive udstedt flere patenter. Derfor er det nemmere for danske virksomheder at krænke flere potentielle patenter, og det kan gøre det svært for firmaerne, siger Peter Borg Gaarde.

Han understreger dog, at flere patenter sikkert også vil højne den innovative sans hos virksomhederne.

Myte om nye patentmuligheder
Et stort kritikpunkt har været, at afstemningen vil åbne op for, at der i fremtiden kan tages patent på produkter og ting, som ikke før har været underlagt patent. For eksempel gener eller planter.

- Det er ikke afstemningen, der afgør, hvad der skal tages patent på. Når man søger patent, gør man det via en central myndighed. Og derfor er det ikke til debat om, hvad man kan søge patent på, siger Peter Borg Gaarde.

En eventuel udvidelse af mulighederne for, hvad man kan søge patent på, er dermed ikke en del af reformen.

Se også: Skål i EU:Connie fik også gratis øl

0 kommentarer
Vis kommentarer