PORTRÆT: Fra stille dreng til gavflabet politiker

Jens Rohde er Venstres "enfant terrible". Nu gør han sig igen bemærket ved at vende Lars Løkke ryggen

Det er en af Venstres mere farverige og mønsterbrydende gavflaber, der nu igen ryster partiets top ved at kræve formand Lars Løkke Rasmussens afgang.

Jens Rohde, der søndag blev valgt til sin anden periode i EU-Parlamentet, siger fredag til Viborg Stifts Folkeblad:

- Det her er en historie, der bare bliver ved og ved og ved med at gentage sig. Vi kan ikke gå til et folketingsvalg med en konstant angst for, hvad der kommer i morgen.

Og dermed tilføjer Rohde en ny side til sin efterhånden lange og ofte kontroversielle politiske historie.

Jens Rohde gjorde sig blandt andet bemærket under Muhammed-krisen, da han langede ud efter Socialdemokraternes ledelse. Han mente, at krisen havde udstillet deres manglende erfaring.

Det fik nuværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) til at kalde Jens Rohde for et "lavt og løsgående missil". Rohde kvitterede med et svar til Thorning om, at "hun endnu havde til gode at se hans missil".

I 2003 måtte daværende partileder Anders Fogh Rasmussen træde til med formildende udtalelser over for Indre Mission, efter at Jens Rohde i forbindelse med Folketingets åbning valgte at blive væk fra en gudstjeneste, som blev holdt af en præst fra Indre Mission. Det var åbenbart for kedeligt for Rohde, som valgte at bruge tiden på løbebåndet i Christiansborgs fitnesscenter.

Rohde har også lagt sig ud med partifællen Søren Pind, der uden held krævede, at Rohde trak udtalelser tilbage om Danmarks engagement i Irak-krigen.

Og i 2012 blev Rohde fjernet som sit partis spidskandidat til Europarlamentet, efter han i en kronik talte varmt for et EU med fælles forsvar.

Men den udadvendte og skarptskydende facon har ikke altid ligget til den i dag 44-årige Jens Rohde.

Som elev på Østre Skole i Viborg blev han beskrevet som en stille, gammelklog og følsom dreng. Gennem sin ungdom rystede han sin stille adfærd af sig. Den voksne Jens Rohde blev mere udadvendt.

Det beviste han blandt andet, da han nåede helt ind til danskerne i 2005 som deltager i DR's underholdningsprogram "Showtime".

I 1998 kom han i Folketinget, og i 2001 blev han politisk ordfører for Venstre.

I 2008 erklærede Jens Rohde sit kandidatur til EU-Parlamentet og blev valgt ind i 2009, hvor han altså har siddet for Venstre lige siden.

/ritzau/

0 kommentarer
Vis kommentarer