Annonce:
Annonce:

Auken beskylder Helveg for at kuppe sig til udvalgspost

Morten Helveg Petersen er brik i et større spil om fordelingen af poster i EU-Parlamentets udvalg, lyder det

Annonce:
Følg Politik

Den danske EU-parlamentariker Margrete Auken (SF) er ude med riven efter sin nye kollega Morten Helveg Petersen (R), der mandag blev valgt som næstformand for Udvalget for Industri, Forskning og Energi, der er et af de 20 stående udvalg i EU-Parlamentet.

Hun mener, at han er blevet brugt i et større politisk spil, der handler om at sikre, at det EU-skeptiske gruppe EFDD holdes uden for indflydelse.

Det er angiveligt de tre store partigrupperinger i EU-Parlamentet - de borgerlige i EPP, socialdemokraterne i S&D og de liberale i Alde - der står bag.

Ifølge Margrete Auken sker det, selvom EU-regler tilsiger, at posten retmæssigt skulle gå til modkandidaten fra EFDD-gruppen, som er ledet af britiske Ukip.

Annonce:

- Man tilsidesætter en gruppe fuldstændigt, selvom gruppen har stillet kvalificerede kandidater. Men det har de tre store grupper blæst på og tilsidesat hele dén politiske gruppe og indsat deres egne kandidater, siger hun.

Fordelingen af pladser i de forskellige udvalg i EU-Parlamentet sker efter den såkaldte D'Hondt-metode, der skal sikre, at udvalgsposterne fordeles proportionelt mellem de politiske partier efter antallet af folkevalgte parlamentarikere i grupperne.

Men medlemmerne af industriudvalget nedstemte modkandidaten og valgte i stedet Morten Helveg Petersen.

- Morten Helveg er blevet brugt i spillet, og det har betydet, at han har været en brik og har taget EFDD's berettigede plads i udvalget, siger hun og erkender, at der ingen formelle strafmekanismer er.

Den nybagte EU-parlamentariker mener dog ikke, at han er blevet brugt som brik i et spil, der går ud på at skærme andre partier fra indflydelse.

- Det er vigtigt at sige, at det er rent vejledende, hvordan man vil konstituere sig. Det er i sidste ende op til de enkelte udvalg at bestemme, hvordan de gør, siger han.

Annonce:

Spørgsmål: Men kan du forstå, at man kan undre sig over, at man tilsidesætter en regel, som skal sikre, at stemmerne fra EU-borgerne bliver opretholdt?

- D'Hondt er vejledende - der er intet, der er traktatfæstet eller mejslet i runer. Jeg synes ikke, det er en rimelig udlægning af det, siger han.

Også det italienske parlamentsmedlem Eleanora Evi fra EFDD blev fravalgt. Hun stod til at få posten som formand for petitionsudvalget jævnfør D'Hondt-metoden.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Har du vildledt Folketinget, Ellemann?
Annonce:
Annonce:

... Se billederne

Annonce:
Annonce: