Annonce:
Annonce:

Borgerlige boykotter bijob-register

Mindre åbenhed: 75 procent af MF-politikerne fra V, K og LA nægter af oplyse deres bijob og økonomiske interesser

De tre partiledere går forrest i kampen mod åbenhed
De tre partiledere går forrest i kampen mod åbenhed
Annonce:
Følg Politik

Politikerne fra Venstre, Konservative og Liberal Alliance dropper i stigende grad at fortælle deres vælgere og offentligheden om, hvad de har af bijobs og ikke mindst, hvad de tjener på dem.

Det viser Ekstra Bladets gennemgang af Folketingets register, hvor politikerne frivilligt kan oplyse deres hverv og økonomiske interesser. 

Samtidig kan Ekstra Bladet søndag afsløre, at flere borgerlige profiler er i lommen på nogle af landets største virksomheder og rigeste erhvervsfolk.

Hestepige scorer 15 mio. på fars firma  

Folketingets øvrige partier bakker helhjertet op om Folketingets såkaldte hverv-register, men hos Venstre, De Konservative og Liberal Alliance boykotter de tre partiledere åbenheds-ordningen, og det smitter tydeligvis af på partifællerne.

Frygt for korruption

Annonce:

En undersøgelse lavet i september sidste år af Ugebrevet A4 viste, at 64 procent af de tre partiers folketingsmedlemmer boykottede ordningen. I dag er det tal steget til 75 procent. 

Ud af Venstres 47 folketingsmedlemmer fortier 35 deres biindtægter og økonomiske interesser. Hos LA er det otte ud af ni, mens oplysningerne mangler fra fem ud af otte medlemmer af den konservative gruppe. 

Den manglende åbenhed udløste i foråret skarp kritik fra Europarådet - og professor emeritus Tim Knudsen, fra Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, frygter, at danskerne i stigende grad vil opfatte politikerne som korrupte.

– Registret er i dag ikke særlig værdifuldt. Hvis der er noget, som er interessant og vigtigt for os at vide, så bliver det jo skjult, siger han.

En bekymring som Dansk Folkepartis næstformand Søren Espersen deler.

Annonce:

– Det er umådeligt vigtigt, at politikere er fuldstændig åbne om de personlige ting, når det drejer sig om økonomi. Vi opfordrer vores folketingsmedlemmer til at gøre det - og jeg mener, at alle er med i registret nu, siger han. 

Søren Espersen mener, at fuld åbenhed giver vælgerne bedre mulighed for at gennemskue, om politikernes private forhold smitter af politisk.

Åbenhed er farlig

Mai Mercado, fungerende politisk ordfører hos de Konservative, boykotter selv åbenhedsordningen - og tror, den skader mere, end den gavner.

– Man behøver ikke mistænkeliggøre folk, bare fordi de ikke har lyst til at opgive private forhold. Hos os er det noget, man selv beslutter. Jeg er en af dem, som ikke har lyst til det, siger hun. 

– Hvis du f.eks. havde en meget stor aktiepost i Danske Bank - og var med til at forhandle en bankpakke, ville det så være relevant for offentligheden at vide?

– Nej, det tror jeg ikke. Så ville du også kunne sige, at det er et problem, hvis jeg laver et forskningsforlig, og min mand er ansat som professor. Så vil vi jo være inhabile i rigtig mange ting, siger Mai Mercado.

Læs mere i EKSTRA

Hestepige scorer 15 mio. på fars firma  

Og i Ekstra Bladet Søndag:

Politikere i lommen på erhvervslivet

Pind scorer milliongevinst

Brian Mikkelsen tæt på kapitalfond

Søren Espersen kræver 'ren røv'

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Præster, pædofili og børneporno
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: