Socialdemokratiske partibosser fra det øvrige Norden står sammen om en erklæring, der fordømmer Israels drab på civile i Gaza.
Men statsminister og S-formand Helle Thorning-Schmidt har valgt at stå uden for, skriver Politiken tirsdag.
Her forklarer fungerende politisk ordfører Ane Halsboe-Jørgensen (S) hvorfor.
- Statsministeren har sammen med de andre regeringsledere i EU-regi formuleret en konklusion, der opfordrer Israel til at stoppe bombardementerne og stop for bosættelser. Det er EU-vejen. regeringen i Danmark har valgt, siger hun.
Israel over stregen
- Men det forhindrer vel ikke en underskrift på det brev?
- Det er klart socialdemokratisk synspunkt, at Israel i de her uger går langt over stregen. Vi ser meget gerne, at området kommer ind på en fredelig vej. Det er en katastrofe for lokalbefolkningen og en voksende trussel mod hele regionen.
Fem israelske soldater dræbt i kampe ved Gaza-tunnel
Flere end 1100 palæstinensere er dræbt i Gaza-konflikt
Ane Halsboe-Jørgensen kan ikke udtale sig om, hvorvidt Helle Thorning-Schmidt er blevet tilbudt at skrive under på det åbne brev, hvor de nordiske socialdemokrater bl.a. 'fordømmer' Israels anvendelse af 'uproportionel vold, som strider imod folkeretten og grundlæggende humanitære principper'.
- Der er bred enighed om, at det er internationalt pres, som skal til, hvis Israel skal stoppe bombardementerne. Forspilder I ikke en chance for at lægge pres på Israel, når I afstår fra at underskrive brevet?
EU og FN
- Situationen er utrolig alvorlig. Det kræver at tunge spillere træder ind på scenen og lægger pres på Israel. Det er bl.a. EU og FN, som jeg er meget tilfreds med endelig begynder at røre på sig. Det er det, der skal til.
- Så I mener, de andre Nordiske lande burde følge jeres eksempel og gå EU- og FN-vejen?
- Det er jo ikke de nordiske lande. Det er de socialdemokratiske partiledere, som er underskrivere. Og ingen af dem er statsministre ligesom Helle Thorning-Schmidt.
Statsminister
- Så fordi Helle er statsminister, så kan hun ikke stå på sådan et stykke papir?
- Fordi Helle er statsminister, har hun adgang til drøftelserne i EU-regi og taler på Danmarks vegne i den sammenhæng. Der har den danske regering givet udtryk for bekymring og klar modstand mod hvad Israel udsætter den palæstinensiske befolkning for i de her uger.
- Du siger, det burde være klart, hvad den danske regerings holdning er. Men det er ikke længe siden udenrigsminister Martin Lidegaard (R) blev nærmest overfaldet, fordi han udtalte sig meget diplomatisk. Det kan jo godt være, der er nogen også herhjemme, der ikke er helt sikre på, hvad I egentlig mener. Risikerer I ikke at virke som om, I til dels bakker op om Israels fremfærd, når I eksempelvis ikke underskriver sådan brev?
- Der er ingen i hverken i regeringen eller fra socialdemokratisk hold, der synes, det Israel gør, er i orden, slutter Ane Halsboe-Jørgensen.