Konservativ toppolitiker hænger kvinde ud på Facebook: Nazist!

Rasmus Jarlov har valgt at offentliggøre navn og billede på kvinde, der angreb jødiske turister med nazi-hilsen

Det tidligere konservative folketingsmedlem og nuværende medlem af Københavns kommunalbestyrelse, Rasmus Jarlov, har valgt at hænge en ung kvinde ud for et verbalt overfald i København. (Arkivfoto: POLFOTO)
Det tidligere konservative folketingsmedlem og nuværende medlem af Københavns kommunalbestyrelse, Rasmus Jarlov, har valgt at hænge en ung kvinde ud for et verbalt overfald i København. (Arkivfoto: POLFOTO)

Den amerikanske skuespiller Seth Menachem og hans to venner blev for nylig udsat for et verbalt overfald af en kvinde, der blandt andet kom med angreb på Israel og jøder.

Kvindens opførsel i videoen har fået sindene i kog mange stedet.  Den er blandt andet blevet delt i vidt omfang både på Facebook og her på Ekstra Bladet.

En af dem, der for alvor har hidset sig op over videoen, er leder for Konservative i Københavns Borgerrepræsentation, Rasmus Jarlov, der i første omgang lagde videoen ucensureret ud på Facebook.

Senest har han valgt at offentliggøre kvindens fulde identitet, samtidig med at han har lagt en anden video ud af hende.

 

Blandt kommentarerne på Facebook er der mange, der roser Jarlov for at offentliggøre kvindens navn, mens andre sætter spørgsmålstegn ved, om det er den rigtige fremgangsmåde.

Offentliggørelsen af kvindens navn på blandt andre Jarlovs Facebook-side har blandt andet betydet, at kvinden - hvis navn vi har valgt ikke at offentliggøre her på Ekstra Bladet - har lukket sin Facebook-profil.

 

- Hvorfor har du valgt at hænge kvinden ud på din Facebook-profil?

- Det er fordi vi ikke kan have, at der er nazister, der render rundt i gaderne i København og chikanerer jødiske turister. Det er meget groft, og jeg synes, at hvis man laver den slags, så må man stå til regnskab for det, siger Rasmus Jarlov til Ekstra Bladet.

- Men er vores samfund ikke indrettet sådan, at det er domstolene og ikke politikerne, der skal dømme folk?

- Det er sjovt, det lige er Ekstra Bladet, der stiller det spørgsmål. Men vi har en lang tradition for, at man skal stå til ansvar for sine handlinger i det offentlige rum, og det er ofte en bedre og mere effektiv måde at håndhæve moralen i et samfund, end det er at rende rundt og lave politianmeldelser og retssager.

- Så du tror, det har en mere gavnlig effekt, at du hænger hende ud, end at hun for eksempel får hende en bøde eller en fængselsstraf?

- Jeg synes, det er bedre at få hende frem i det offentlige lys, fordi så er der flere, der får lejlighed til at tænke over, om den slags opførsel er i orden, end kun hende selv, som det havde været, hvis man havde lavet en politianmeldelse.

- Jeg kan forstå, at du selv har modtaget trusler, efter du har lagt det opslag op?

- Ja, jeg har fået en besked på Facebook om, at hendes venner ville komme på besøg, hvis ikke jeg fjernede videoen, og det gør jeg selvfølgelig ikke. Men det siger lidt om, hvad det er for nogle typer, som vi har med at gøre her.

- Jeg synes, det er så groft, og jeg synes også, at det er et væsentligt problem, for der er jo også eksempler på, at jøder bliver fysisk overfaldet i København, de kan ikke bruge folkeskolen i visse dele af byen, og nu bliver jødiske turister så også chikaneret af nazister i gadelivet. Jeg synes, at det her skal stoppe, og at vi som samfund skal tage afstand fra det, og det er det, vi gør ved at vi får hendes navn frem.

- Ved at du hænger hende ud på den måde, og der er flere, der linker til hendes Facebook-profil, så risikerer hun vel også at modtage trusler og at blive overfaldet på gaden. Hvordan har du det med at du kan være medskyldig i den slags?

- Det tror jeg ikke, hun gør, og nok ikke i højere grad end andre, der står til ansvar for deres handlinger i det offentlige rum, fordi de for eksempel har været i Ekstra Bladet. Men hun er altså ikke den svage part i denne her situation. Den svage part er de jøder, som bliver chikaneret i nattelivet med nazistiske hilsner, og som i andre situationer bliver overfaldet på gaden i København og ikke kan bruge folkeskolen, det er dem der er de svage her. Det er ikke hende og hendes hårdtpumpede venner, som er dem, man skal have ondt af, beskytte og holde hånden over.

- Er det noget, du kunne finde på at gøre igen i en lignende situation?

- Det er ikke noget, jeg vil gøre ofte, men jeg vil da ikke udelukke, at jeg også en anden gang, hvor jeg har kendskab til nogle oplysninger om noget, der er foregået, også vil offentliggøre de oplysninger. Jeg kan ikke se nogen grund til at holde hånden over nazister, der chikanerer jøder, siger Rasmus Jarlov.

Ekstra Bladet har kendskab til identiteten på kvinden i videoen, men det har ikke været muligt at træffe hende for en kommentar.